Асен Василев подкани Христо Хинков да подаде оставка заради скандала с "Пирогов"

Министърът на финансите Асен Василев отправи завоалирано послание към колегата си - здравния министър Христо Хинков - да подаде оставка заради скандала с уволнението на директора на УМБАЛСМ "Пирогов".

Решението за смяната на шефа на болницата провокира ГЕРБ да обявят бойкот на всички законопроекти на кабинета, включително Бюджет 2024.

Василев обаче обяви, че вече има постигнато съгласие с председателя на Комисията по бюджет Йордан Цонев за ускорено приемане на данъчните закони и бюджета в близките седмици.

"Бюджетната ппроцедура ще върви, защото е изключително важна за държавата и няма как да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница", каза Асен Василев пред журналисти в присъствието на Цонев.

Той направи и задочна забележка на Христо Хинков, че ако не може да получи подкрепа на партиите от мнозинството за решенията си, той би трябвало да подаде оставка.

"Правилното е министърът да има абсолютна самостоятелност в политиката и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че това трябва да бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата", каза още Василев, който все пак уточни, че "не е негова работа" да иска смяна на членове на Министерския съвет.

Той призна, че е разговарял с Бойко Борисов във вторник след скандала с "Пирогов" и му е предал същото послание.

Малко преди брифинга на Асен Василев - Христо Хинков обяви, че не се отказва от смяната на директора на "Пирогов",з ащото се чувства длъжен да го отстрани на фона на доклада за финансовото положение в болницата.

Хинков не се отказва от смяната на директора на "Пирогов"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024