АПИ е подписала договори за основен ремонт, реконструкции и строителство на нови отсечки за близо 2,5 млрд. лева без законово основание, по линия на рамкови обществени поръчки за текущ ремонт на пътищата, като е надвишила в пъти прогнозната им стойност.

От 34 поръчки между 2018-2020 г. с обща стойност около 758 млн. лв. (и допустимо надвишаване с 50% при извънредни обстоятелства) са възложени около 1000 реални възлагания за обща сума от 3,419 млрд. лв. - тоест над 4,5 пъти повече от разрешения бюджетен разход.

Това показва докладът на комисията в Министерството на финансите и МРРБ, която трябваше да ревизира договорите на АПИ от последните години на управлението на ГЕРБ.

Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата и Народното събрание.

1 млрд. от тях са платени за текущ ремонт и поддръжка, а по над 900 допълнителни задания, които не са били публично оповестявани, са платени близо 2,5 млрд. лева за голямо строителство - т.е. извън разрешения обхват на договора.

Разликата между текущ ремонт и строителни дейности по закона е сериозна - текущият ремонт не включва изискване за одобрен инвестиционен проект, не изисква строителен надзор, съставяне на актове и протоколи, не минава през комисии за приемане на обекта и разрешаване на ползване. Не изисква и гаранция за качеството на извършената дейност.

По тази линия обаче са възложени извънредни задания като инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция, които изискват много по-висок контрол и гаранции за качество, стана ясно от пресконференцията на финансовия министър Асен Василев.

"Ако АПИ беше изпълнила законовите изисквания, възложените поръчки щяха да са малко над планираната стойност и напълно в 50-те процента, които се допускат за надхвърляне на договорената стойност. Реално нарушението на закона се дължи изцяло на прикрито строителство, където възлаганията са за основни ремонти, реконструкции или строителство на нови отсечки за почти 2,5 милиарда лева", каза той.

Причината да се заобикаля Законът за устройство на територията от АПИ е свързана с по-високите изисквания - отделна обществена поръчка за всяко възлагане, надзор, одобрение, количествени сметки и гаранция от строителя. Вместо това - "правим ремонт на ремонта на ремонта, защото гаранции няма", по думите на Василев.

"Тези отсечки са незаконни строежи по смисъла на Закона за устройство на територията. По-притеснителното е, че те представляват неправомерна държавна помощ, тъй като са възложени на неконкурентен принцип. Някои фирми са се облагодетелствали спрямо всички участници на пазара", каза още той.

Сред нарушенията, които са установени по договорите, са завишени максимални единични цени, залагане на необясними разходи като "подмяна на водопровод с дължина от 6 метра за 1 милион лева", необосновано високи цени за проектиране и 10-тократни разлики в цените на ремонт за километър път между област Ловеч и област Ямбол.

"Цените по тези задания и количествените сметки към тях нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия. Всичко е било нагласяно, за да бъдат обслужени определени интереси", коментира Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени