Асен Василев сезира прокуратурата за 2,5 млрд. лв. незаконни строежи, маскирани като "текущ ремонт"

АПИ е подписала договори за основен ремонт, реконструкции и строителство на нови отсечки за близо 2,5 млрд. лева без законово основание, по линия на рамкови обществени поръчки за текущ ремонт на пътищата, като е надвишила в пъти прогнозната им стойност.

От 34 поръчки между 2018-2020 г. с обща стойност около 758 млн. лв. (и допустимо надвишаване с 50% при извънредни обстоятелства) са възложени около 1000 реални възлагания за обща сума от 3,419 млрд. лв. - тоест над 4,5 пъти повече от разрешения бюджетен разход.

Това показва докладът на комисията в Министерството на финансите и МРРБ, която трябваше да ревизира договорите на АПИ от последните години на управлението на ГЕРБ.

Докладът ще бъде изпратен в прокуратурата и Народното събрание.

1 млрд. от тях са платени за текущ ремонт и поддръжка, а по над 900 допълнителни задания, които не са били публично оповестявани, са платени близо 2,5 млрд. лева за голямо строителство - т.е. извън разрешения обхват на договора.

Разликата между текущ ремонт и строителни дейности по закона е сериозна - текущият ремонт не включва изискване за одобрен инвестиционен проект, не изисква строителен надзор, съставяне на актове и протоколи, не минава през комисии за приемане на обекта и разрешаване на ползване. Не изисква и гаранция за качеството на извършената дейност.

По тази линия обаче са възложени извънредни задания като инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция, които изискват много по-висок контрол и гаранции за качество, стана ясно от пресконференцията на финансовия министър Асен Василев.

"Ако АПИ беше изпълнила законовите изисквания, възложените поръчки щяха да са малко над планираната стойност и напълно в 50-те процента, които се допускат за надхвърляне на договорената стойност. Реално нарушението на закона се дължи изцяло на прикрито строителство, където възлаганията са за основни ремонти, реконструкции или строителство на нови отсечки за почти 2,5 милиарда лева", каза той.

Причината да се заобикаля Законът за устройство на територията от АПИ е свързана с по-високите изисквания - отделна обществена поръчка за всяко възлагане, надзор, одобрение, количествени сметки и гаранция от строителя. Вместо това - "правим ремонт на ремонта на ремонта, защото гаранции няма", по думите на Василев.

"Тези отсечки са незаконни строежи по смисъла на Закона за устройство на територията. По-притеснителното е, че те представляват неправомерна държавна помощ, тъй като са възложени на неконкурентен принцип. Някои фирми са се облагодетелствали спрямо всички участници на пазара", каза още той.

Сред нарушенията, които са установени по договорите, са завишени максимални единични цени, залагане на необясними разходи като "подмяна на водопровод с дължина от 6 метра за 1 милион лева", необосновано високи цени за проектиране и 10-тократни разлики в цените на ремонт за километър път между област Ловеч и област Ямбол.

"Цените по тези задания и количествените сметки към тях нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия. Всичко е било нагласяно, за да бъдат обслужени определени интереси", коментира Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024