Асен Василев: Трябва честен разговор за последните 12 год. и той не може да е на ниво футболни агитки

Страната е в много тежка криза и тя е за посоката - накъде да поемем. Има 3 пътя: единият е към държава тип руска - контролирана икономика, управление на оригарсите, с руския национализъм - това ни предлагат от "Възраждане", каза Асен Василев в предаването "На фокус" на Лора Крумова.

"Другият път е евроатлантически, но и в него има две посоки и тук са различията ни с ГЕРБ. Европа означава закон, който се спазва. Като направиш избори, да няма купуване на гласове и числата, които се публикуват, най-малкото да се сумират", продължи той.

"Третият път е този, по който бяхме поели последните 12 години - латино-американска икономика, парите се разпределят между малко на брой фирми и хора, няма реална социална система, има големи неравенства. Ние трябваше да дадем ясен избор на българските граждани за това по кой път да поемем."

Страната не е в криза, защото едни хора не могат да се разберат, а защото гражданите дават почти поравно на тези три пътя, анализира Асен Василев.

"Всеки вариант, в който страната тръгва към Европа и скъсва с модела, в който страната не е за лично ползване, ние ще го подкрепим", каза още той.

Според него полезните ходове на ГЕРБ са да има честен разговор за последните 12 години и той не може да е на ниво футболни агитки. Разговорът трябва да е затова защо и как се е стигнало до ситуация институциите да не работят, съдебната система да е на това ниво...

По отношение на изборния резултат съпредседателят на "Продължаваме промяната" каза, че той не е неочакван и че и миналото лято да е била направена същата коалиция, пак са щели да имат толкова гласове.

"С коалицията губим 10% от вота на "Продължаваме Промяната" и 20% от този на "Демократична България". Ако правехме тактическа сметка - трябваше да се явим поотделно, но не беше това целта.", каза още Василев.

Според него повечето хора не искат България да е латино-американска, едва кретаща икономика.

"Докато обаче не се случи дискусия и хората не се установят за посоката, ще сме тук.", продължите той.

Според анализа на "Продължаваме промяната" вотът за "Възраждане" също е протестен. "България исторически никога не е изпадала в крайности, аз не виждам "Въздраждане" да отива на там - те, за да разширяват вот, започват да се движат към центъра.", каза Василев в отговор на въпрос дали го е страх от възхода на националистическия вот.

За гласувалите за ГЕРБ, Асен Василев коментира, че те са хора от държавния и общински апарат и не малка част купени гласове: "Видяхме хора с 10 хил. преференции, това е вот Страх и подкуп."

По отношение на възможните формули за правителство, Василев коментира:

"Трябва да говорим в каква България искаме да живеем, преди да говорим за приоритети и правителство. Не е въпрос до личности. Хората не избягаха заради личности, а заради посоката. Говори се все едно България е една софра, една баница, която трябва да разпределим, но не е така. След всеки компромис, България е влизала в национална катастрофа. Една коалиция между нас и ГЕРБ означва следващия път "Възраждане" да са първи, отказване от европейския път, държава на огромните неравенства от латино-американския тип."

"Има хора, които не искат да живеят така, както им се предлага последните 12 години и ако само "Възраждане" са алтернатива - вотът ще отиде там. Това е руска алтернатива. Ние обаче казваме, че има и друг път - европейски. Ако направим компромис, няма да има съдебна реформа, Шенген, еврозона - това са още едни 10 години загубено време за страната."

"Ако имахме за самоцел да сме във властта щяхме да сме се разбрали с ГЕРБ още миналия път и дори нямаше да падне първото правителство", обобщи Василев. "Ние със сигурност ще предложим правителство, ако мандатът стигне до нас - ще предложим посока."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024