Асен Василев защити Бюджет 2023 като „нормален, който няма да изгони инвеститорите“ Снимка: © Булевард България

Направихме нормален бюджет, който да не изгони инвеститорите и да не постави под риск публичните финанси. Това каза финансовият министър Асен Василев в интервю за БНР, в което отново защити приетия на първо четене Бюджет 2023. Според него финансовата рамка ще придвижи напред на страната, особено ако успеем да приключим процесите по присъединяване на страната в Шенген и еврозоната.

Бюджетът също така не затяга коланите, каза Василев и изброи: „Има 12% увеличение на пенсиите; повишени са и почти всички социални разходи; има увеличение на лекарските и учителските заплати, както и над 600 млн. лева допълнително увеличение на заплатите в администрацията.

„Има рекордна инвестиционна програма. Този бюджет не намалява или орязва драматично разходи, и въпреки това сме в рамките на позволените 3%. Това се случва, защото успяваме да си съберем данъците“, каза Василев и напомни, че се връща по-високото ДДС върху цената ан газ след преодоляването на енергийната криза. Запазването на 9-процентнаната ставка за ресторантьорите обаче оправда със заявката за изсветляване на сектора – за каквото по-ниските данъци помагали.

Според него ръстът на БВП не е надценен, както смятат някои анализатори и хора от бизнеса. „Ръст от 1,8% е една идея по-нисък от този, който ще постигнем. През първото тримесечие бяхме на 2,3%. Очаквам, че второто тримесечие ще сме над 2%. Напълно постижимо е в края на годината да има ръст от 1,8%“, посочи Василев.

Оптимизъм без визия за развитие: Бюджет 2023 е „закърпване на положението“

Финансовият министър коментира и искането на синдикатите да се намерят още 300 милиона лева, необходими за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. „Всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали тази политика трябва да се проведе. Моят съвет е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигнали през последните няколко години и дали избирателно да се повишават в някои сектори. В момента се подхожда с еднакъв аршин към всички. Ако депутатите решат да вдигнат избирателно заплатите в някои сектори, това е тяхно право.“

По отношение конкретно на възнагражденията на заетите в Министерството на вътрешните работи, Василев определи като неразумно повишението, искано от полицаите, които излязоха на протести в София и други градове.

Василев напомни, че през 2022 г. те са получили 20% увеличение на заплатите. Според синдиката обаче тези средства са не са били увеличение на заплатите, а компенсации „за участието си в борбата с COVID-19“.

„Това да се прави ново увеличение в системата на МВР, без да се реформира тази система, без от нея да бъдат извадени пенсионерите, които са над 5000 души, на мен ми се струва не много разумно“, каза Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024