Associated Press: За ГЕРБ ще е непосилно да създаде стабилна управляваща коалиция Снимка: © Getty Images

Четвъртите избори за 18 месеца в България бяха белязани от бушуващата наблизо война, политическа нестабилност и икономическите проблеми на най-бедната страна в Европейския съюз - ниската избирателна активност е отражение на апатията на гласоподавателите, пише Associated Press за изборите в неделя.

Според международната агенция за ГЕРБ би било почти непосилно да създаде стабилна управляваща коалиция. Причината за това е, че повечето политически сили предварително обявиха намеренията си да странят от взаимодействие с Борисов, който бе начело на властта в години, в които корупцията бе в разцвет и пречеше на развитието на държавата.

AP напомня и за твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че Москва е използвала хибридна тактика, за да доведе до свалянето на правителството на "Продължаваме промяната", което отказа да плаща за газа в рубли и обяви голям брой руски дипломати за персона нон грата.

"Много българи споделят про руски сантименти, което предоставя благородна почва за агресивната кремълска пропаганда в страната," пише още Associated Press, като посочва високия процент от гласовете, спечелен от "Възраждане".

"За разлика от позицията на Европейския съюз, която осъжда напълно руската война в Украйна и нанася санкции на Москва, Костадин Костадинов призовава за пълна неутралност."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024