Associated Press: За ГЕРБ ще е непосилно да създаде стабилна управляваща коалиция Снимка: © Getty Images

Четвъртите избори за 18 месеца в България бяха белязани от бушуващата наблизо война, политическа нестабилност и икономическите проблеми на най-бедната страна в Европейския съюз - ниската избирателна активност е отражение на апатията на гласоподавателите, пише Associated Press за изборите в неделя.

Според международната агенция за ГЕРБ би било почти непосилно да създаде стабилна управляваща коалиция. Причината за това е, че повечето политически сили предварително обявиха намеренията си да странят от взаимодействие с Борисов, който бе начело на властта в години, в които корупцията бе в разцвет и пречеше на развитието на държавата.

AP напомня и за твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че Москва е използвала хибридна тактика, за да доведе до свалянето на правителството на "Продължаваме промяната", което отказа да плаща за газа в рубли и обяви голям брой руски дипломати за персона нон грата.

"Много българи споделят про руски сантименти, което предоставя благородна почва за агресивната кремълска пропаганда в страната," пише още Associated Press, като посочва високия процент от гласовете, спечелен от "Възраждане".

"За разлика от позицията на Европейския съюз, която осъжда напълно руската война в Украйна и нанася санкции на Москва, Костадин Костадинов призовава за пълна неутралност."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024