Атаката срещу детска болница в Киев e с руска крилата ракета и има доказателства Снимка: © Getty Images

Доказателствата, че жестокият удар по детската болница "Охмадет" в Киев в понеделник, 8 юли, е нанесен от руска ракета, стават все повече, въпреки пропагандата на Кремъл, която твърди, че пораженията са в резултат на грешно изстреляна ракета от украинската въздушна защита.

И Службата за безопасност на Украйна, и няколко независими разследвания на авторитни световни медии и анализатори сочат, че ударът срещу детската болница в Киев е бил извършен с руска крилата ракета Х-101.

"Доказателство за това са не само останките от ракетата, открити на мястото на поражението. Показва го и анализът на траекторията, вида на нанесените щети, както и много снимки и видеоматерали," казват украинските власти.

Според Военновъздушните сили на Украйна атаката е започнала в около 10:00 ч. сутринта местно време и е извършена с помощта на най-малко 36 ракети, 13 от които са Х-101.

Според Financial Times става дума за ракета, в която са използвани части, произведени на Запад, което означава, че Русия е успяла да преодолее и санциите, наложени от ЕС.

На кадри, заснати секунда преди да бъде ударена детската болницата, се вижда крилатата ракета, смятана за едно от най-ключовите оръжия в руската офанзива срещу Украйна, посочва изданието.

И допълва, че в момента Русия произвежда осем пъти повече такива ракети в сравнение с преди началото на войната през 2022 г.

"Западните технологии позволяват изработването на все по-усъвършенствани оръжия, коит позволяват атаките им да не бъдат хващани от нашата противовъздушна отбрана," казва за Financial Times Олена Билусова от Киевската школа по икономика.

Че става дума за руска ракета показват и отделни едно от друго проучвания на BBC, Sky News и разследващия сайт Bellingcat.

След анализ на записите на атаката, анализаторите на Bellingcat обръщат внимание на няколко важни детайла в подкрепа на мнението, че става дума за руска ракета:

▪️ TRDD-50A турбореактивен двигател (задна част)

▪️ 2 броя относително дълги крила (средна част)

▪️ Заоблен нос (горна част)

Разследващите правят и 3D модел на ракетата, който налагат върху кадрите, и по този начин стигат до извода, че имат общи характеристики и пропорции с ракетата от атаката.

Bellingcat припомня още, че смъртоносната атака от 8 юли не е първата и че на 29 декември 2023 г., както и на 2 янаури 2024 г. имаше други, при които загиват десетки украинци, а стотици са ранени.

Версията на Кремъл - както обикновено, когато Русия удря цивилни цели в Украйна, което е всекидневие, твърди друго. Според руските власти атаката, при която загинаха двама души, а десетки други бяха ранени, е била насочена срещу военни обекти и авиобази е била в отговор на опити на Украйна да атакува енергийната инфраструкура на Украйна.

Руското министерство на отбраната базира версията си на кадрите от мястото на ударите, а говорителката на външното министерство Мария Захарова дори отива още по-далеч, като обвинява властите в Киев в "провокация, за да намерят повод да кажат, че Русия, че напада цивилни обекти."

Тя твърди и, че тези "провокации" започнали след като "светът повдигнал отново въпроса за дипломатическо урежда на мира."

"Току-що унгарският премиер Виктор Орбан беше в няколко световни столици. Току-що Русия и нейният президент отново заявиха, че никога не сме се отказвали от мира," казва Захарова.

Всъщност Орбан отиде в Москва, без да е упълномощен от ЕС, чийто ротационен председател е, а в изтекло писмо до лидерите на ЕС се превръща в говорител на Путин и сега ще трябва да даде обяснение за действията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024