Орбан оправдава срещата с Путин в писмо до европейските лидери Снимка: © Getty Images

Необявеното предварително посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва ще обсъждат в сряда посланиците на ЕС в Брюксел.

Поводът е изтекло в няколко медии писмо до лидерите на Съюза, в което Орбан влиза в обяснителен режим какво е наложило визитата, за която няма мандат от ЕС като страна начело на Европейското председателство, и то в момент, когато европейските лидери са спрели всякаква комуникация с Кремъл и президента на Русия Владимир Путин.

"Ако изслушването утре премине в тона, в който е написано писмото, ще е "приятна" среща," казва със саркастичен тон европейски дипломат пред Politico.

Изданието е сред редакциите, които са получили достъп до "тайното писмо" на Орбан до европейските лидери, които вече го критикуваха за това, че след визитата си в Украйна замина за Русия, а после се появи изненадващо в Китай.

"Нищо, абсолютно нищо от усилията на Европейския съвет през последните две години и половина не е отразено в неговата позиция," казва дипломатът.

Според Politico в писмото си Орбан едва ли не влиза в ролята на говорител на Кремъл, повтаряйки опорните точки на руския президент по отношения на войната в Украйна, но унгарският премиер добавя и своето виждане за това какви са следващите стъпки, които ЕС трябва да предприеме.

Той обяснява на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че според Путин "времето не е на страната на Украйна, а на страната на руските войски", без да посочва никакви доказателства от бойното поле.

Писмото носи датата 5 юли и е изпратено от Азербайджан, където Орбан беше след срещата си с Путин в Москва.

То е разделено на 9 части, като в нито една от тях не се споменава, че именно Путин е този, който започва пълномащабна война в Украйна през февруари 2022 г., допълва Politico.

Посещението на Орбан в Украйна се състоя на 2 юли и беше първото му от началото на войната. Няколко дни по-късно - на 5 юли, той неочаквано се появи в Москва за разговори с Путин и обяви че позициите на Украйна и Русия по отношение на войната и възможностите за мир "са много различни".

Според унгарския премиер, който е най-близкият съюзник на Кремъл в Европа, от разговорите му с Путин станало ясно, че има "по-голям шанс" за прекратяване на огъня, а инициативата трябвало да поеме ЕС, тъй като в следващите месеци САЩ ще се заети с подготовката за президентските избори в страната през ноември.

Орбан предупреждава и "за драматични загуби на фронта през следващите два месеца, ако огънят не бъде прекратен."

Според Politico мисията му да прекрати войната обаче е далеч от успешна: след една от най-тежките атаки срещу детска болница в Киев в понеделник Володимир Зеленски обяви, че това е сложило край на всички опити за каквито и да е преговори с Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024