Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от ДСБ, въпреки че партията запазва резултатите си в НС и ЕП Снимка: © Screenshot

Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ, въпреки че партията запазва броя на депутатите си в Народното събрание и Европейския парламент.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ благодари на всички, които са отишли до урните в неделя, включително на тези, които не са подкрепили ПП-ДБ.

„Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша,“ написа Атанас Атанасов.

По думите му, партията се е провалила в „процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен“, казва Атанасов и допълва, че сами са създали високи очаквания, а в последствие не са обяснили достатъчно добре действията си.

Атанасов отбелязва, че в негативната среда безспорните успехи на кабинета “Денков” – „някак потънаха“ и припомня членството в Шенген по въздух, промените в Конституцията, както и напредъка в икономическата и социалната сфера.

„Защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12,“ обобщава Атанасов и допълва, че са допуснали диалогът с избирателите да бъде нарушен.

Предстои ДСБ да направи анализ и да даде „своята критична оценка на решенията и действията ни дотук“.

Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява“, написа Атанасов.

„Мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени“, казва още председателят на ДСБ.

Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете и симпатизантите на ДСБ.

„Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а впоследствие и с партньорите ни от “Продължаваме промяната“, написа Атанасов като допълва, че според него консолидацията трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор.

Битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл, той не може да свърши без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима“, написа още Атанасов като допълва, че „Демократична България възникна в отговор на тази необходимост и успя да я наложи като национална цел. Реформата на Конституцията, която отвори пътя за същинска промяна в съдебната система, е факт. Историята ще съди всички нас, политиците, спрямо постигнатите цели и техния мащаб“.

Атанасов благодари и за съвместната работа на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, който обяви, че се оттегля от председателското място във формацията.

Председателят на ДСБ обобщава, че в 50-ото Народно събрание ПП-ДБ „остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024