Снимка: © bTV

Атанас Мангъров, който публично отказа да се тества за Covid-19 въпреки контакта си с Георги Любенов, все пак ще се подложи на изследване. Началникът на педиатричното отделение в Инфекциозна болница обаче настоява да бъде изяснен въпросът кой ще плати за PCR-теста, който би му струвал над 100 лв. без лекарско предписание заради симптоми. 

В. "Сега" цитира представители на столичната Регионална здравна инспекция, според които службата е "препоръчала" на Мангъров да се изследва между 5-6 дни след контакта си с водещия от БНТ, който съобщи, че е инфектиран с коронавирус. Такива са указанията на Министерството на здравеопазването за контактен медицински персонал. 

Инфекционистът беше един от последните събеседници в студиото на Георги Любенов, преди журналистът да излезе под карантина.

"При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина", казват от РЗИ-София пред медията. 

Атанас Мангъров обаче твърди, че не е получил никакво предписание от здравната инспекция. По думите му, седмица след контакта с Георги Любенов все още е рано инфекцията да се прояви, защото инкубационният период на вируса е 2-седмичен. 

Въпреки това той ще направи тест в "близките дни", за да успокои "почитаемата публика". 

Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"

Мангъров посочва, че е срещал заразно-болни пациенти в практиката си, включително деца, които впоследствие са давали положителен тест за Covid-19. 

"Всеки ден преглеждам хора с температура, с грипоподобни симптоми, които не са се изследвали, и ги преглеждам, както преглеждам всеки човек. Кой ще лекува пациентите, ако лекарите излязат извън строя", пита той. 

Доц. Мангъров посочва, че РЗИ би трябвало да плати за PCR-теста, след като издава предписания. В противен случай, изискването за 14-дневна карантина може да се приеме като "изнудване" спрямо хората, които нямат финасова възможност да отделят парите за теста. 

Прочети