Атанас Мангъров: Кой ще плати теста ми за Covid-19? Снимка: © bTV

Атанас Мангъров, който публично отказа да се тества за Covid-19 въпреки контакта си с Георги Любенов, все пак ще се подложи на изследване. Началникът на педиатричното отделение в Инфекциозна болница обаче настоява да бъде изяснен въпросът кой ще плати за PCR-теста, който би му струвал над 100 лв. без лекарско предписание заради симптоми.

В. "Сега" цитира представители на столичната Регионална здравна инспекция, според които службата е "препоръчала" на Мангъров да се изследва между 5-6 дни след контакта си с водещия от БНТ, който съобщи, че е инфектиран с коронавирус. Такива са указанията на Министерството на здравеопазването за контактен медицински персонал.

Инфекционистът беше един от последните събеседници в студиото на Георги Любенов, преди журналистът да излезе под карантина.

"При отказ от изследване, лицето подлежи на 14 дневна карантина", казват от РЗИ-София пред медията.

Атанас Мангъров обаче твърди, че не е получил никакво предписание от здравната инспекция. По думите му, седмица след контакта с Георги Любенов все още е рано инфекцията да се прояви, защото инкубационният период на вируса е 2-седмичен.

Въпреки това той ще направи тест в "близките дни", за да успокои "почитаемата публика".

Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"

Мангъров посочва, че е срещал заразно-болни пациенти в практиката си, включително деца, които впоследствие са давали положителен тест за Covid-19.

"Всеки ден преглеждам хора с температура, с грипоподобни симптоми, които не са се изследвали, и ги преглеждам, както преглеждам всеки човек. Кой ще лекува пациентите, ако лекарите излязат извън строя", пита той.

Доц. Мангъров посочва, че РЗИ би трябвало да плати за PCR-теста, след като издава предписания. В противен случай, изискването за 14-дневна карантина може да се приеме като "изнудване" спрямо хората, които нямат финасова възможност да отделят парите за теста.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024