Снимка: © bTV

Ръководителят на детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров ще се включи в лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, които бъдат хоспитализирани в лечебното заведение. 

Информацията беше съобщена от здравния министър проф. Костадин Ангелов на брифинг пред СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" в София. 

"Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата за лечение на COVID. Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера. Лично съм го помолил активно да се включи в битката за коронавирус. Той пое този ангажимент и има заповед от вчера за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти за коронавирусна инфекция. Отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негова, рамо до рамо с колегите, които са на територията на Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва строгите противоепидемични мерки и личните предпазни средства, за което проф. Червенякова ще направи необходимите административни указания още утре", казва министър Ангелов. 

Мангъров ще бъде началник на Covid-клиниката в Специализираната болница за лечение на инфекциозни заболявания. 

Новината дойде няколко седмици след като Атанас Мангъров и директорът на Инфекциозна болница проф. Татяна Червенякова влязоха в противоречие по въпроса дали медикът има принос към терапията на пациенти в Covid-отделението в разгара на епидемията. 

Смъртността в България преди и след Covid-19 (инфографика)

В интервю за bTV доц. Мангъров твърдеше, че влиза в отделението, като понякога дори не носи предпазна маска. 

Проф. Червенякова обаче обяви пред сайта "Скенер.нюз", че инфекционистът не е влизал в Covid-сектора на болницата, не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти в СБАЛИПБ и не е включен в екипите на първа линия, които получават допълнително възнаграждение от 1000 лв. 

"Доц. Мангъров е шеф на детска клиника, но тъй като в момента потокът болни основно е ориентиран към Covid-инфектираните пациенти, той изяви желание чрез писмена молба да отиде и да помогне. От неговата молба до назначаването му са изминали само часове", беше коментарът на проф. Червенякова. 

Инфекциозна болница разполага със 120 легла, от които 80 са отделени за Covid-19. 70 от местата вече са заети от пациенти. Очаква се отделението да се разшири с още 10 легла на третия етаж в близките дни, стана ясно след посещението на Костадин Ангелов. 


Прочетете още: 

37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"