Атанасов: Радев искаше да управлява до местните избори и да издигне свои министри за кметове Снимка: © Screenshot

Президентът Румен Радев не иска да се съгласи, че вече не е на власт и всеки ден си търси поводи да атакува управляващите. Тази позиция изрази съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в интервю за Нова телевизия.

Той коментира поведението на държавния глава, който напоследък се изказва особено остро срещу правителството и конкретно срещу решенията му за Украйна.

"40 дни една добра дума не е казал за правителството. Г-н президент, това правителство е на България. То е както наше, така и ваше. Може ли такова отношение", изтъкна Атанасов.

Според Атанасов една от основните причини държавният глава да атакува управляващите е, че той е имал план: "Този парламент да бъде провален. Служебното правителство да управлява до местните избори и "успешните" негови министри да бъдат кандидати за кметове на София, Пловдив..."

Депутатът е на мнение, че към момента няма законови основания да се иска импийчмънт на президента, но парламентарната му група е готова да поиска неговото отстраняване, ако той прекрачи правомощията си, дадени му от Конституцията.

Атанасов заяви, че Радев спекулира с темата за военната помощ за Украйна. В момента парламентът подготвя решение, с което да предостави на Киев близо 100 бойни машини бронетранспортьори (БТР) - идея, която никак не се харесва на президента. Те ще бъдат взети от складовете на МВР и са особено стари - още от времето на възродителния процес.

"Тези БТР-и някои ги забравил в някакъв склад на МВР от преди 30 години, ръждясали, никога неползвани, създадени от социалистическа България с цел евентуална борба с безредици, ако има съпротива с властта. Не са използвани и никога няма да бъдат използвани. Изведнъж сега установяваме това наличие, ами да ще ги дадем на Украйна защото на тях им трябват, а на нас - не", обясни съпредседателят на ДБ.

Той критикува и поведението на Радев около визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас, като каза, че правителството го е поканило, за да изрази солидарност с Киев, а междувременно президентът "отново измрънка: посещението не било съгласувано с него, не мога да разбера какво иска".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024