Според Атанасова не можем да влезем в Еврозоната през 2024 г., Пеканов е съгласен

"Предложихме контактна група и медиатори, които да водят разговори за това коя партия къде се позиционира. За мен е изненадващо, че много безкомпромисно се приема ДБ и БСП да бъдат в една бъдеща нова коалиция. Аз почти не допускам, че отново - ако са в управление и коалиция, ще се разберат по теми, които са червена линия между уж дясната ДБ и уж лявата БСП.

Разговорите, които предстоят да се водят след 19-и октомври, когато депутатите положат клетва и когато медиаторите поканят ПГ на партиите, трябва да се водят по няколко основни теми: да се очертаят евроатлантическите визии на партиите, всички мерки за справяне с кризите, България в Еврозоната др. Ако продължи финансовата политика на министър като Асен Василев, за догодина в бюджета би трябвало да заложим около 12 милиарда дефицит."

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пред БНТ.

Тя допълни, че "вижда, че се отдалечаваме от Еврозоната".

"Невъзможно е да влезем през 2024 г.", заяви Атанасова и добави, че вчера е излязла прогнозата на БНБ, която сочи 2.8% растеж, което е забавяне.

"С нови дългове нищо добро не чака държавата ни," каза още Атанасова.

В същото време вицепремиерът Атанас Пеканов се влкючи от САЩ с коментар по същата тема.

"Политическата нестабилност и липсата на редовно правителство в България може да забави България по пътя ѝ към еврозоната", каза той. Планираната дата за присъединяване на страната ни към момента е 1 януари 2024 г.

"Влизането в еврозоната е много важна и стратегическа цел пред България. Рисковете, които се виждат, са политическата нестабилност и липсата на парламент и те евентуално могат да забавят този процес", заяви Пеканов пред bTV.

Пеканов каза още, че по експертни оценки на Световната банка, ако България правилно приложи реформите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) може да удвои потенциала на икономиката си.

“Ние разговаряхме и с Международния валутен фонд, и Световната банка по това как най-добре да приложим реформите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. По оценки на Световната банка, ако правилно приложим реформите в плана за възстановяване, ние имаме възможността да удвоим потенциала на българската икономика в идните години", допълни вицепремиерът.

От думите му стана ясно, че по време на срещите със Световната банка екипът му се е споразумял за няколко български проекта по ПВУ, банката да окаже техническа помощ на България.

Атанас Пеканов, финансовият министър Росица Велкова и управителят на БНБ Димитър Радев са във Вашингтон за годишните срещи на Управителните съвети на Световната банка и Международния валутен фонд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024