Атентат в Брюксел прекрати мача Швеция - Белгия. Загинали са двама шведи Снимка: © Getty Images

Двама шведски граждани са застреляни, а трети човек е ранен, при нападение в центъра на Брюксел в понеделник вечерта.

Мъж, който е крещял "Алах е велик", е започнал да стреля. Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, предполагаемият извършител се представя за член на "Ислямска държава".

Националният кризисен център Белгия повиши нивото на тревога за тероризъм до максимум. Белгийският министър на вътрешните работи Аналис Верлинден написа в профила си в X (бившия Twitter), че извършителят все още се издирва. Премиерът Александър Де Кро призова жителите на Брюксел да бъдат бдителни.

Стрелбата се е случила малко преди футболния мач между Белгия и Швеция.

Вестникът Het Laatste Nieuws публикува видео на уебсайта си, на което се вижда мъж на кръстовище, който стреля. Според изданието извършителят е познат на полицията и е пребивавал нелегално в страната. Към момента няма информация той да има някаква връзка с подновения конфликт между Израел и терористичната групировка "Хамас", уточни белгийският федерален прокурор

Според Де Кро двете потвърдени жертви са шведи. Политикът изказа искрените си съболезнования на шведския министър-председател: „Като близки партньори, борбата срещу тероризма е обща борба“.

Шведският национален отбор по футбол игра в Брюксел вечерта за квалификационния мач за Европейското първенство срещу Белгия. Играта обаче беше прекратена по-рано при резултат 1:1 поради изстрелите. Хората трябваше да изчакат, докато могат да напуснат спортното събитие. Според медиите играчите от националния отбор са казали на УЕФА, че не искат да излизат на терена за второто полувреме и белгийската страна се е съгласила.

Местопрестъплението е на пет километра от стадиона. „Нашите мисли са с всички роднини на засегнатите в Брюксел“, написа Шведската футболна асоциация.

Инцидентът е станал малко повече от два часа преди футболната среща за европейските квалификации, а жертвите по всяка вероятност са фенове.

Стрелбата е била на кръстовището на Sainctelette и 9de Linielaan в центъра на Брюксел. Стрелецът първо е открил огън по такси, а след това и по минувачи. Влязъл е и във входа на сграда, за да стреля по избягалите в тази посока хора. Цяла нощ полицията претърсва града, но все още няма резултат.

Престъплението се случва в момент на засилена загриженост за сигурността в няколко европейски държави, свързани с конфликта между Израел и терористичната групировка "Хамас". Тази седмица Франция разположи 7000 допълнителни военнослужещи по улиците си, след като в петък учител беше смъртоносно намушкан с нож при нападение. Заради атакава в Брюксел страната ще затегне контрола по границата си с Белгия, съобщават белгийски медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024