Атина и Солун имат нови кметове след разочароваща загуба за партията на Мицотакис Снимка: © Getty Images

Двете най-големи гръцки общини Атина и Солун ще сменят своите кметове, след като кандидатите на "Нова демокрация" на Кириакос Мицотакис не успяха да спечелят балотажа.

Харис Дукас (на снимката), подкрепян от социалистите ПАСОК, печели втория тур на изборите срещу Костас Бакоянис в гръцката столица Атина. Дукас е университетски преподавател по енергиен мениджмънт.

При над 97% преброени гласове, Дукас има близо 56% срещу 44 на сто подкрепа за действащия кмет от "Нова демокрация".

Бакоянис имаше шанс да спечели нов мандат още от първия тур, когато взе над 41% при граница от 43% за директна победа. Той е племенник на премиера Мицотакис и е син на бившия министър на външните работи Дора Бакояни, която също е управлявала Атина като първата жена-кмет през 2003-2007.

Избирателната активност в Атина е паднала до едва 26,7% от имащите право да гласуват (при 32,3% на първия тур).

В Солун независимият кандидат Стелиос Ангелудис е избран с безапелационна победа от 67% срещу действащия градоначалник Константинос Зервас. Зервас управляваше Солун като кандидат на "Нова демокрация" от 2019 г. насам и имаше преднина пред Ангелудис на първия тур на 8 октомври.

"Това не е особено добра нощ за "Нова демокрация", призна премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Той все пак отчита като положителен резултат факта, че партията победи още преди седмица в 7 от 13 избори за ръководители на региони, а на 15 октомври добави към тях и Пелопонес.

На балотажа обаче НД отбелязва загуба в Източна Македония и Тракия, Западна Македония, Тесалия и Северния Егейски регион.

Тесалия беше сред регионите, които бяха поразени от унищожителните наводнения през септември. Действащият губернатор Костас Агорастос, който преди бедствията беше смятан за фаворит за 4-ти мандат, беше победен от кандидата Димитрис Куретас с голяма разлика на балотажа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024
Важно днес

Девет души са арестувани в Полша за предполагаем руски заговор за саботаж

Арестуваните - украински, беларуски и полски граждани, са обвинени в "побои, палежи и опити за палежи".

07:40 - 21.05.2024