Атлантическият клуб в България обяви дарителска сметка “Свободна Украйна”, по която ще се събират средства за "защитата на свободата на Украйна". Управлението на сметката е организирано чрез представителен Обществен съвет, който ще има грижата за управлението на сметката и осигуряването на прозрачност.Негови членове са Асен Агов, Вилис Цуров, Илия Налбантов, Любомир Дацов, Сибина Григорова, Стефан Димитров, Стефан Хаджитодоров, а председател е доц. д-р Велизар Шаламанов, военен министър през 2014.

Даренията са за защитата на свободата на Украйна, хуманитарни нужди, подкрепа за бежанците и информация на правителства и широка общественост за истината за тази война.

Дарителите ще могат да заявят желанието си как да бъде насочено дарението им, като могат да избират краен бенефициент, до който да стигне сумата между Украинското посолство в София, българското правителство и филиала на Атлантическия клуб България – Украйна и Българския червен кръст (БЧК).

Изборът на сфера, в която къде да се насочи дарението, може да се посочи в основанието на превода по банков път (вижте данните по-долу).

"Воините и доброволците на Украйна защитават своята и наша свобода срещу един брутален агресор. Разбирайки колко трудно "пленената ни държава" ще вземе решение за подпомагане на законната отбрана на Украйна, ние даваме възможност на българите (а и всички желаещи по света), освен с хуманитарна помощ, да подпомогнат финансово чрез обявената сметка на Атлантическия клуб в България придобиването на защитни средства за героите на Украйна", коментира Велизар Шаламанов.

Дългосрочната цел на инициативата е "да разгласи истината за свободата и войната, за окупацията и мира, както и ненаучените уроци от ленинизма, фашизма, хитлеризма, сталинизма и Втората световна война“, се казва в изявление на организацията.

В началото на месеца Атлантическият клуб в България осъди руското нахлуване в Украйна и подкрепи санкциите, наложени срещу Русия.

Атлантическият клуб в България е създаден през 1990 г. Неговата дейност е фокусирана върху пълноценната интеграция на България в евроатлантическите структури, както и укрепването на сигурността на Запада.

Всеки, който желае да се включи в благотворителната кауза, може да направи дарение по банков път:

Титуляр: АТЛАНТИЧЕСКИ КЛУБ В БЪЛГАРИЯ

IBAN: BG82UNCR70001524798533

BIC: UNCRBGSF

Какво е временна закрила и как се взима? Въпроси и отговори в помощ на украинските бежанци


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"