Атлантици искат Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата след скандални думи на руски депутат Снимка: © Getty Images

За „шест спешни стъпки за защита от руската хибридна агресия“, сред които връчване на протестна нота и обявяване на рускката посланичка в София Елеонора Митрофанова за персона нон грата, призоваха в неделя от Атлантическия съвет на България.

Повод за реакцията на атлантиците е изказване на руския депутат и зам.-председател на долната камара на руския парламент Пьотр Толстой от последните дни, става ясно от позицията, подписана от съпредседателя на организацията доц. д-р Момчил Дойчев.

"Скандалният руски депутат Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на парламента, в ТВ предаване посочи България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия. За да достигне до тях, обаче, Русия първо трябва да приключи с Украйна. Толстой предвижда за дестабилизация на България да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. "В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират... В този смисъл няма никакви проблеми", казва Толстой, цитиран от Атлантиците.

Руският политик не за първи път прави скандално изказване срещу България. През 2016 г. той заяви следното: „България ще я купим цялата. Половината от крайбрежието ѝ вече купихме“. Впоследствие му се наложи да се оправдава, че думите му са били извадени от контекст.

На последните му думи все още няма реакция от българските институции, в това число и от МВнР. Според Атлантическият съвет на България „правителството трябва задължително да реагира на тази нова нагла хибридна провокация". Шестте стъпки за борба с руските атаки срещу страната ни са:

  • В МВнР да бъде извикана руската посланичка Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъде връчена остра протестна нота.
  • Да бъде намален броят на руските дипломати и този на административно-техническия персонал на посолството, така че да стане равен с този на нашите служители в посолството ни в Москва.
  • Да бъде обявена Елеонора Митрофанова за persona non grata.
  • Министър-председателят да разпореди на ДАНС да му представи анализ на уязвимостта на България за руското хибридно влияние, с особен акцент върху руските граждани и притежаваните от тях недвижими имоти по българското Черноморие. Анализът да бъде придружен и с план за действие за превенция и пресичане на руската хибридна подривна дейност в това направление.
  • Народното събрание и правителството да продължат с поетия курс за премахване на възможностите Кремъл да продължава да извършва хибридна агресия против нас. След "Росенец" е ред и на "Камчия". Законодателната и изпълнителната власт, в сътрудничество със съдебната, следва бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“.
  • ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС да защитят суверенитета на България против посегателства на Кремъл, който използва своя политическа агентура за влияние в България, като незабавно стартират процедура по отнемане на конституционни правомощия на „пРезидента“. Президентът не трябва повече да бъде главнокомандващ на българските въоръжени сили. Президентът трябва да бъде освободен и от правомощията си да назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили, както и да удостоява с висши военни звания. Това трябва да бъде споделено между Министерския съвет и Народното събрание, под предварителен и засилен парламентарен контрол.

Организацията настоява първите три точки да бъдат изпълнени още в понеделник, 24 юли. Според тях изказвания като последното на Толстой не могат да бъдат оставяни без последици. От Съвета са убедени, че България е държава, върху която Кремъл иска да упражни контрол и мишена на руската хибридна война.

„За целта Путин няма да подбира средствата. За него всичко е въпрос на възможности и ако те са налични, България също може да стане обект на руска военна агресия“, пишат още в публикацията си от Атлантическия съвет.

„Не на последно място, от президента трябва да се отнемат правомощията да назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации. Що се оставя до правомощието да представлява България в международните отношения, следва изрично да бъде разписано в Конституцията, че това се извършва стриктно в съответствие с решенията и позициите на правителството. Изпълнителната власт формира и осъществява външната и отбранителната политика, а президентът я следва и изпълнява“, пишат още от организацията в допълнение към последната стъпка от плана за „защита от руската хибридна агресия“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024