"Авантюра": Румен Радев отхвърли плана за Държавна петролна компания Снимка: © Getty Images

Президентът Румен Радев оспори идеята на правителството за създаване на Държавна петролна компания, която да осигури собствени данъчни складове за съхранение на горива и да разгърне мрежа от 100 бензиностанции на територията на страната.

"При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна петролна компания изглежда като авантюра, която подсказва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. Странно е как държавата ще играе двойна роля – от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор", казва Радев пред журналисти по време на посещение в Садово.

Проектът вече е в ход чрез предложените промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси. Текстовете са разпределени по комисии в Народното събрание, но все още не са подлагани на дебат по същество. За да влязат в сила, промените ще трябва да бъдат обнародвани от президента.

Румен Радев призова правителството да обясни откъде ще се осигурят публичните средства за финансирането на Държавната петролна компания.

"Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири – по-добре да не го правим", каза той.

Според него ресурсът, който ще се отклони в посока на новото предприятие, трябва да се пренасочи към създаване на "учебни центрове за дигитални технологии и иновации" във всеки областен град на страната.

По думите му - този проект би бил по-рентабилен за разлика от идеята за държавните бензиностанции, които той сравни с "поредната далавера и ниска ефективност на услугите".

Радев призова още за цялостно преразглеждане на данъчната система и за дебат около прогресивното данъчно облагане.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

50 СТ/Л НАДЦЕНКА: ЗАЩО СЕ СЪЗДАВА ДЪРЖАВНАТА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ

ГРИША ГАНЧЕВ: "ГОРИВАТА ВСЕ ПАК СА ЛУКС, РАКИЯТА Е СКЪПА"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024