Австралия анулира визата и на неваксинирана тенисистка, която вече игра в Мелбърн Снимка: © Getty Images

След като визата на Новак Джокович беше анулирана от австралийските власти, сега същото се е случило с още един тенисист. Това е 38-годишната чехкиня Рената Ворачова.

Властите от австралийския Граничен контрол са я задържали и са ѝ разпоредили да напусне страната, съобщи местното издание The Age.

Според източници на медията световната №81 е влязла в страната още през декември с медицинско изключение, че не е ваксинирана срещу Covid-19. В документа е пишело, че Ворачова е преболедувала коронавируса през последните 6 месеца. Смята се, че точно тази причина е била в основата на разрешението на Tennis Australia и Джокович да получи изключение, което обаче той не е успял да докаже на летището в Мелбърн.

38-годишната тенисистка, която участва в един от подгряващите турнири в щата Виктория преди Australian Open, е била поставена в изолация в същия хотел, в който се намира и сърбинът. Това е „Парк Хотел“ в мелбърнското предградие Карлтън.

Визата ѝ ще бъде анулирана, но не е ясно дали Ворачова ще обжалва решението, както направи Джокович.

Граничният контрол проверява и трети участник в Australian Open – официално лице, влязло в страната със същото ваксинационно изключение.

Здравното министерство на щата Виктория и тенис федерацията на страната разрешиха влизането на тези трима души заради решение на два независими експертни панела. Федералното правителство обаче беше предупредило още през ноември 2021 г., че няма да позволи чужденци да пребивават на територията на държавата, ако нарушават изискванията за задължителна имунизация.

Потенциалното депортиране на Ворачова повдига въпроса защо е била допусната в Австралия въпреки разпоредбите на властите, коментира The Age.

Случаят с Джокович предизвика вълна от протести в негова подкрепа в Мелбърн и Белград, но повечето реакции са "за" анулирането на визата му. Той ще остане в Австралия поне до понеделник, когато се очаква съдът да се произнесе по обжалването му. Australian Open започва на 17 януари.


Фенове на Джокович и антиваксъри го подкрепиха с шествия в Мелбърн и Белград

Сърджан Джокович сравни карантината на сина си с разпятието на Христос: "Газят Новак, газят и сръбския народ"

Джокович обжалва депортирането от Австралия, баща му го обяви за "лидер на свободния свят"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024