Карате с превишена скорост? Взимаме ви колата и я продаваме: Австрия с нов закон за пътната безопасност Снимка: © Getty Images

Шофьорите в Австрия, които карат с превишена скорост, ще бъдат санкционирани по нов начин - автомобилите им ще бъдат конфискувани, а след това продавани на търг. Това гласи нов проектозакон, който управляващата коалиция в страната подготвя.

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и зелените, има за цел да затегне австрийските правила за пътна безопасност, съобщава "Ройтерс".

Властите в Австрия казват, че се опитват да овладеят незаконните улични гонки с коли, както и други случаи, свързани с превишена скорост, които са причината за редица смъртни случаи в страната, понякога включващи невинни минувачи.

"При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно автомобила си. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и представлява опасност за напълно невинни хора", заяви министърът на транспорта Леонор Гевеслер.

Какво гласи законопроектът?

Полицията ще конфискува за срок до две седмици превозното средство на всеки водач, който бъде хванат да кара със скорост над допустимата. Съгласно закона, ограничението за шофиране в градовете е до 50 км/ч, а по магистралите е до 130 км/ч.

Ако има повторни нарушения или нарушението е първо, но с особено висока скорост, автомобилът ще бъде отнет завинаги и след това продаден на търг, обясни Гевеслер.

Планът е в допълнение към мерките, които Австрия въведе миналата година. Те увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост.

"Този, който вече няма кола, не може да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други държави - защото удря там, където боли, и защитава населението", заяви австрийският транспортен министър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024