Австрия спира превантивно партида на AstraZeneca, докато разследва смъртен случай на ваксиниран медик Снимка: © Getty Images

Австрийските власти са спрели ваксинациите с партида на AstraZeneca като предпазна мярка, докато разследват смърт на една жена и заболяване на друга, след като двете били имунизирани.

Федералната здравна служба на страната (BASG) е получила два доклада – за 49-годишна жена, починала в резултат от тежки нарушения в кръвосъсирването, и за 35-годишна жена, която развила белодробна емболия и в момента се възстановява, съобщи Reuters.

За момента няма данни за причинно-следствена връзка между инцидентите и ваксинацията на жените с AstraZeneca, съобщават от службата.

И двете са били медицински сестри от град Цветл в провинция Долна Австрия. Те получили дози от една и съща партида. „Като предпазна мярка, останалите количества от партидата няма да бъдат използвани“, съобщават от федералната здравна служба, но не отбелязват за колко дози става въпрос.

BASG твърди, че кръвосъсирването не е отбелязано като страничен ефект от ваксината на AZ/Oxford, което би могло да значи, че тя няма пряка връзка със смъртта на едната жена и заболяването на другата. Говорител на фармацевтичната компания добавя, че не са отчетени „нежелани събития“, свързани с препарата, който е обект на „стриктен контрол“. Фирмата ще подпомогне разследването.

Говорителят казва още, че клиничните изпитания са показали ефикасността и безопасността на ваксината на AstraZeneca, като няма нито една хоспитализация и смъртен случай, свързан пряко с нея. Одобрена е за употреба в над 50 страни, но в десетки властите не препоръчват да се поставя на възрастни в групата 65+ години заради липса на достатъчно данни. Австрия е една от тези държави.


Вярно ли е, че шефът на Pfizer не е ваксиниран?

Германия разследва лекар заради експериментален антиген срещу Covid-19

Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024