Ако ви е попаднало заглавие в няколко български медии, че шефът на Pfizer е отложил визитата си в Израел, защото „не е ваксиниран“, но не сте отворили статията, ще останете с грешно впечатление. Всъщност изпълнителният директор на фармацевтичната компания си е поставил доза срещу Covid-19 от препарата, разработен от фирмата, но само една, а не необходимите две, които дават стабилен имунитет.

Точно това пише в текста, публикуван от няколко медии, но заглавието създава объркване, защото не кореспондира с истината и може да се определи като „кликбейт“ – класически пример за фалшива новина.

Материалът е превод от израелското издание „Jerusalem Post“, публикуван на 7 март, и е цитиран от агенция БГНЕС. Първото изречение гласи: „Изпълнителният директор на американския фармацевтичен гигант Pfizer Алберт Бурла отмени планираното си посещение в Израел, след като се оказа, че не е ваксиниран срещу Covid-19“, а по-надолу в текста става ясно, че не си е поставил само втората доза. Още в заглавието на оригинала обаче е отбелязано, че 59-годишният грък не е „напълно ваксиниран“.

За отменената визита на Бурла предаде израелският телевизионен канал N12, който „Jerusalem Post“ цитира. Директорът на фармацевтичния гигант е отложил посещението си, защото не само той, а и няколко членове на делегацията му не са си поставили втората инжекция от препарата. Част от екипа е бил с две дози, но не е преминал нужните минимум 7 дни след втората, които осигуряват по-висока защита от вируса.

Ваксината на Pfizer/BioNTech се поставя с 21 дни интервал между двете инжекции. Според данни от Европейската агенция по лекарствата, цитирани през февруари от българския представител в регулатора проф. Илко Гетов – малко преди поставяне на втората доза ефикасността на ваксината е между 40 и 50%. От 7 до 10 дни след нея се постига „стабилен имунитет“ и достатъчно количество антитела.

Разликата между „не е ваксиниран“ и „не е напълно ваксиниран“ е голяма, а изгубването в превода води до предаване на неточна информация.

Jerusalem Post цитира думите на Алберт Бурла от негово интервю през декември 2020 г., в което казва, че все още не е получил нито една доза от препарата, защото не иска да пререди приоритетните групи.Пред CNBC тогава гръцкият директор, който живее в САЩ, добавя, че е на 59 и в „сравнително добро здраве“, така че преди него трябва да се имунизират хората, които имат по-голяма нужда.

Бурла казва, че ако се ваксинира пред камера, ще помогне за кампанията за ефективност и безопасност на препарата, но в крайна сметка не е получил публично първата доза.

Той трябваше да пътува до Израел, където да проведе дискусии за изграждане на център за разработка на ваксините на Pfizer/BioNTech. Това обяви миналата седмица премиерът Бенямин Нетаняху, допълвайки, че Бурла ще завърши символично пълната доставка на 10 милиона дози за Израел.

Държавата е най-добрият пример в света за провеждане на масова имунизация. Според данни на Our World in Data към 6 март - 57% от почти 9-милионното население на страната е получило поне по една доза от препарата на Pfizer/BioNTech (единственият наличен), а напълно ваксинирани са близо 43%.

„Все още сме заинтересовани да посетим Израел и да се срещнем с властите. Визитата ни най-вероятно ще бъде насрочена за края на пролетта“, казва говорител на Pfizer пред канала N12.

Посещението на Бурла на 8 март щеше да се проведе едва 15 дни преди парламентарните избори, затова имаше спекулации, че тя така или иначе ще се отмени, за да не окаже влияние върху вота. Нетаняху няколко пъти подчертаваше, че личните му разговори с Бурла са основната причина Израел да получи огромно количество ваксини от Pfizer за толкова кратко време.

Алберт Бурла е роден в Солун през 1961 и завършва ветеринарна медицина, а през 1993 г. се присъединява към американската фармацевтична компания Pfizer. Преди да стане изпълнителен директор, е ръководител на няколко отдела във фирмата. Той е в борда на Организацията за биотехнологична иновация и в Асоциацията на фармацевтичните изследвания и производителите на Америка (PhRMA).


Прочетете още:

Най-странният кандидат за кмет на Лондон: Актьор, определян за "расист" и изявен противник на Covid-мерките

Германия разследва лекар заради експериментален антиген срещу Covid-19

Математикът на НОЩ: На прага сме на критичните стойности, предстоят 4 трудни седмици


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024