Снимка: © Facebook.com/otrovnototrio

Протестиращите за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев организираха автошествие от София към граничен пункт „Калотина“ на сръбската граница. Целта е блокиране на пътя до ГКПП-то. В събитието се включиха около 20 автомобила. Те бяха спрени от полицията около Сливница, но после бяха пуснати и стигнаха до границата.

Гражданите са предвождани от Николай Хаджигенов – един от организаторите на демонстрациите от „Отровното трио“. Той качи видео в профила си във „Фейсбук“, в което от около 11:30 ч., в продължение на 25 минути, се виждаше как автомобилите са заели двете ленти в посока "Калотина".

Демонстрантите крещяха „Оставка“ и снимаха с телефоните си, а по колите бяха закачени български знамена. Шествието се движеше бавно, като автомобилите караха с изключително ниска скорост и така предизвикаха километрична опашка по международния път.

Малко по-късно пътни полицаи спряха всички леки коли и започнаха проверка. Протестиращите недоумяваха на какво основание автошествието им бива прекъснато, като десетки пъти повториха, че не са нарушили нито един закон.

От полицията казаха, че има акция за проверка за неплатени глоби. Документите на всички шофьори бяха събрани. 

Николай Хаджигенов остана недоволен от случилото се и съобщи пред пътните полицаи, че е трябвало да спрат „над 30 леки коли, безброй тирове и 1 автобус“, които са предприели рисково изпреварване в насрещното.

Минути след това някои от демонстрантите получиха обратно документите си, но повечето останаха за още проверки от страна на полицията.

„Дошли са за нас. Междувременно, ако някой друг нарушава закона, му се разминава“, казаха протестиращите във видеото. „Ще ни пуснат да стигнем до Калотина, след което ще се върнем, тъй като не нарушаваме никакъв закон".

Докато по мегафони звучеше призивът „Оставка“, Николай Хаджигенов обяви, че протестиращите отиват на сръбската граница и ще блокират пътя до „Калотина“.

След като всички проверени бяха пуснати от полицията, автошествието достигна до граничния пункт. Там протестиращите слязоха и започнаха да скандират "Оставка". Хаджигенов обяви, че може да се стигне до блокиране на граничния пункт, но към момента няма предвидени подобни действия.

Протестиращи велосипедисти от Благоевград карат по главен път Е-79 в посока към ГКПП "Кулата", предаде БНТ. В шествието се включиха и три коли с протестиращи, развявайки знамена и скандирайки "Оставка". Шествието е под надслов "Тур дьо Боко".

Протестиращите бяха спрени в Кресна, за да пропуснат колоната от автомобили. Полицейското присъствие е засилено. Органите на реда се стремят да не допускат инциденти и периодично отбиват колоната.

Протестиращите се опитаха за минута да блокират пътя в Кресненското дефиле, но бяха помолени да се преместят от полицейските служители.


Поредна нощ на протести: Полицията не разчисти барикадите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"