Бъчварова: Не е добре да развяваме плашилото на нови избори пред хора, които ще гласуват Снимка: © Screenshot: bTV

Ако ПП-ДБ не подкрепи предложения от Мария Габриел кабинет и се отиде на предсрочни избори, цялата отговорност ще падне върху тях.

Така социологът и бивш министър на вътрешните работи във втория кабинет на Бойко Борисов - Румяна Бъчварова, коментира възможността при върната изпълнена папка с първия проучвателен мандат, предложението от Мария Габриел да не получи подкрепа от досегашните партньори в управлението.

"Още от самото начало беше ясно, че преговорите бяха, за да се покаже на кого ще е надмощието след съставянето на правителство," каза Бъчварова пред bTV.

По думите ѝ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е могъл да приеме, че той ще е виновен за това, че трябва да се отиде на избори, а ПП-ДБ не са можели да си позволят да спрат реформите в няколко сфери по средата.

"За да не върне Габриел празна папка и да стане ясно, че не са се договорили, има един състав, който трябва да бъде гласуван от ПП-ДБ," обясни Бъчварова.

Тъй като съставът на проектокабинета не е бил съгласуван с ПП-ДБ, възможността коалицията да гласува за него става все по-малка, каза тя.

Малко по-късно от ПП-ДБ обявиха, че са готови да оттеглят предложените от Габриел министри от редиците им и дадоха да се разбере, че действията на ГЕРБ не са съгласувани с тях.

Според Бъчварова ако ПП-ДБ в крайна сметка гласуват против представеното пред Румен Радев правителство, ще са виновни, ако се стигне до нови избори.

При вариант, в който съставът, предложен от Габриел, получи подкрепа, е важно да се види как ще продължи да работи един такъв кабинет, допълни Бъчварова.

"Не е добре да развяваме плашилото на нови избори пред хората, които се очаква да гласуват на следващите", предупреди тя.

Бъчварова коментира и предложенията за смени на министри, направени от Мария Габриел.

По думите ѝ премиерът, външният министър, министърът на отбраната, на енергетиката очевидно са от стратегическа важност за ГЕРБ, но остава неясно защо са сменени точно тези ключови позиции.

"Защо (Христо) Гаджев по-добър от (Тодор) Тагарев. Никой не разбра какви са отношенията срещу Тагарев", каза Бъчварова след предложената смяна в Министерството на отбраната.

Нейната теза е, че по този начин ГЕРБ се опитва да изгради своя ос на отношенията с външния свят.

По думите ѝ обаче има още един голям проблем и той е, че обещаните оценки за свършеното от министрите през деветте месеца от тяхното управление така и са обявени публично.

"От два месеца се говори, че ще има оценка на министрите. До ден-днешен не знам какви са оценките. Дали ги сменят, защото не са се справили, или защото някой иска техните позиции," каза Бъчварова.

Тя определи проекта за споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ като "рядко добър политически документ", но през цялото време двете формации са говорели за различни неща.

Това е направило особено впечатление още по време на двата брифинга в неделя, когато стана ясно, че има разрив между тях.

"Едните говореха за едно, другите за друго. Като че ли нямаше нищо общо и в причините, които посочиха за разрива," каза Бъчварова.

Според нея, ако не се стигне до избирането на ново правителство, това ще е резултат от поредица от грешки, но има и много фактори, които могат да променят процеса на отиване на нови избори, ако се стигне дотам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024