Бетонът в двора на 100-годишната къща във Варна е бил излят незаконно Снимка: © Доротея Николова

Бетонът в двора на 100-годишна историческа къща в центъра на Варна е бил излят в нарушение на нормите, обяви кметът на града Благомир Коцев.

Възложената от него проверка на "Строителен контрол" е установила, че проектът следва да е с трамбована пясъчна основа и клинкерни плочи.

"Резултатът е видим за всички. Бетонът е в процес на демонтаж," написа Коцев и публикува снимки на багер, който е влязъл в двора, за да разруши настилката.

Бетонът е бил излят в тъмната част на денонощието миналия петък, а след сигнали за строителни дейности в двора на сградата - архитектурен паметник, на следващия ден кметът на града съобщи, че е изпратил общинска полиция, която да спре дейностите там.

Снимка от строителните дейности на историческата къща във Варна Кметът на Варна спря бетонирането на двора на историческа къща в центъра на Варна

Скандалът започна още в края на декември, когато стана ясно, че автентичната ограда от ковано желязо, изработена пред 1924 г., е била премахната, а на нейно място са издигнати временни ограждения и в двора текат строително-ремонтни дейности.

Кметът на Варна вече посочи, че е получил отговор от Министерството на културата на запитване за къщата и прилежащите ѝ пространства. Според ведомството единствено сградата е архитектурно-строителен паметник на културата, вписан като такъв през 1982 г. Премахнатата вече ограда не е автентична и затова предишната администрация в града е издала разрешение за нейното отстраняване.

Все още не ясно кой е разрешил събарянето на оградата и изливането на бетона - от ГЕРБ, чийто кадър беше предишният кмет Иван Портних, твърдят, че нямат общо със случая, а общинската съветничка от партията Жечка Георгиева публикува документи, от които става ясно, че по проект е предвидена клинкерна настилка върху чакъл и пясък, а не бетон. Проектът не включва демонтирането на ограда.

Очаква се в следващите дни да се разбере откъде е дошло решението за бетониране на двора, като е възможно и това да е станало преди новият кмет да встъпи в длъжност, докато предшественикът му още е бил в отпуск.

Ресторант прави зимна градина в двора на историческа сграда във Варна, кметът разпореди проверка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024