Бахмут е в пламъци. Руските сили са взривили ключов мост Снимка: © Getty Images

Руските сили са взривили ключов мост, свързващ украинския град Бахмут с близкото село Хромове, съобщи полицията в района на Донецк. Атаката е била през нощта. Руска ракета е оставила голям кратер на мястото. От месеци се водят ожесточени битки за града между окупаторските руски войски и украинската армия. В последните седмици местни доброволци, които участват в евакуацията на цивилни, описват с една дума случващото се - "ад", цитирани от британския "Гардиън".

Взривеният мост е важен - това е основната пътна артерия, по която се движи евакуацията на цивилни от обсадения от руснаците град. По трасето минават и доставките на боеприпаси за защитата му от окупаторите. Мостът е и последният основен маршрут към град Часов Яр. Украинската армия все още има достъп до града, но през черни пътеки и полета, твърди местната полиция, цитирана от CNN.

От седмици Бахмут е в пламъци, руските атаки не стихват. В битката участва и частната армия "Вагнер" на един от най-приближените до Владимир Путин олигарси - Евгений Пригожин. В сряда той заяви, че не е видял признаци за украинско изтегляне и Киев всъщност е укрепвал позициите си.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза по-рано тази седмица, че в Бахмут са изпратени подкрепления.

Олег Жданов, украински военен анализатор, прогнозира, че подкрепленията може да са били изпратени, за да се спечели време за укрепване на украинските огневи линии на хълм в Часов Яр, на около 9 мили (15 км) западно от Бахмут. По думите му евентуалното изтегляне на украинските сили от окупирания град "няма да повлияе по никакъв начин на хода на войната" заради огневите позиции в Часов Яр.

В района на Донецк има заповед за задължителна евакуация и около 5000 души остават в Бахмут, според украински официални лица. Руските сили напредват към Бахмут, но украинските военни казват, че удържат позициите си в битката за източния град. Въпреки това украински разузнавателен отряд с безпилотни самолети, базиран в Бахмут, получи заповед да напусне, каза неговият командир във видео, публикувано в Telegram в петък:

„Посред нощта отрядът Madiar Birds получи бойна заповед незабавно да напусне Бахмут за ново място на бойни действия“, каза командирът Робърт Бровди. Заповедта се спазва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024