БАКБ на Цветелина Бориславова купува Токуда банк Снимка: © БАКБ

Българо-американска кредитна банка (БАКБ), чиито председател на надзорния съвет е Цветелина Бориславова, съобщи, че е постигнала сделка за придобиването на 99.94 % от капитала на Токуда банк.

Бориславова е главен изпълнителен директор на „Си Ес Ай Еф” . Дружеството е мажоритарен акционер в БАКБ. Преди да бъде финализирана сделката, тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи – Българската народна банка (БНБ) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Токуда банк е най-малката банка регистрирана в България с активи под 0.5 млрд. лв. Според данните на БНБ от края на 2023 година активите на Токуда банк възлизат на 485,4 млн. лева. Тези на БАКБ за 2023 г. възлизат на почти 2,8 млрд. лева.

Процесите по окрупняване на банковия пазар у нас текат от няколко години.

„Капитал“ припомня, че „Токуда банк“ се продава отдавна и през 2015 г. имаше опит тя да бъде купена от "Доверие обединен холдинг". В него най-голям дял имаха "Софарма" и други свързани с основния ѝ акционер Огнян Донев компании.

Тогава обаче БНБ не позволи сделката без официални мотиви. Впоследствие холдингът придоби молдовска банка. Въпреки появата на други кандидати до споразумение така и не се стигана.

Ако този път сделката бъде одобрена, това означава, че на пазара у нас ще оперират 16 банки, както и клоновете на 6 чуждестранни банки.

Кои банки спечелиха най-много през 2023 година


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024