Българи са евакуирани от Судан заради военния конфликт Снимка: © Getty Images

Граждани на България са сред група от 66 чужденци, които са евакуирани от Судан заради поредната ескалация на военния конфликт.

Информацията беше съобщена от Министерството на външните работи на Саудитска Арабия, което посочва, че са евакуирани 91 техни граждани и 66 души от други 12 държави.

Освен България сред тях са Катар, Обединените арабски емирства, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо. Повече данни за самоличността им засега не се съобщават.

От Катар вече благодариха на Саудитска Арабия за помощта при транспортирането на техните граждани до Джеда. Засега няма официална информация от българското МВнР.

Армията на Судан е предоставила "необходимата помощ" за по-лесното и безопасно изтегляне на чужденци "в отговор на призивите на много държавни ръководители".

"Евакуацията на всички дипломатически мисии, чиито държави са направили такова запитване, се очаква да започне в следващите часове. САЩ, Великобритания, Франция и Китай ще евакуират своите дипломати и граждани с военни самолети, които принадлежат на техните въоръжени сили от Хартум и това се очаква да започне незабавно", се казва още в информацията на армията на Судан, цитирана от CNN.

Около 1500 граждани от ЕС се намират на територията на страната, съобщава говорител на Европейската комисия.

Причината за спешното напускане на Судан са подновените боеве между официалната армия и групировката, ръководена от Мохамед Хамдан Дагало.

Двете групи са бивши съюзници, между които избухва напрежение при преговорите за интегриране на групировката в армията на страната като част от плановете за възстановяване на демократично управление.

Дагало е роден през 1974 г. и се е занимавал с търговия с камили през 90-те, преди да стане част от милицията Джанджауид и да се превърне в един от най-богатите хора в държавата, превземайки контрол върху златните мини.

През 2019 г. протести в Судан доведоха до свалянето на автократа Омар ал-Башир. Две години по-късно армията и силите на Далаго извършиха военен преврат, като в последните месеци започнаха преговори за завръщане към цивилно управление.

Конфликтът между командирите на двете сили обаче торпилира този преход.

Судан е третата най-голяма страна по територия в Африка. Близо 20 000 бежанци от Судан са преминали в съседен Чад за изминалата седмица на престрелките. Боевете са достигнали и Хартум в събота, като CNN цитира данни за стрелба и експлозии в близост до президентския дворец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024