Българин на мисия в Бейрут: Ако има бедствие по света, мога да съм там след 24 часа

Ливанците изпитват ярост към политиците заради „некадърността“, предизвикала мащабната експлозия на пристанището в Бейрут. Това разказа българин, който става свидетел на кризата в азиатската страна от първо лице.

31-годишният инженер Филип Кирацов е част от международната неправителствена организация „Сарейд“, която е поканена от ливанските власти за помощ след трагедията, отнела живота на близо 200 души, ранила над 6000 и оставила без дом повече от 300 хиляди човека.

„Аз съм част от организацията вече 2 години. Тренираме много усилено, за да може, ако се случи бедствие по света, да се качим на самолета и след 24 часа да бъдем там, за да действаме ефективно. Всички сме доброволци“, каза Кирацов в предаването „Тази сутрин“ по bTV, като се включи онлайн от Бейрут.

„Нашата функция е търсене и спасяване, така че ако искаме да спасим хора на определено място, трябва да сме много бързи. Това е нашата идея. Аз бях в България, когато се случи трагедията. Обадиха ми се, но, за жалост, нямах екипировка. Намерих я за един ден и заминах за Бейрут“, разказва строителният инженер, който живее в Лондон.

Разруха и силни знаци на случилата се експлозия – това е първото нещо, което Филип вижда, когато пристига в Ливан.

„Това, което ми направи много силно впечатление, е, че хората почти веднага са се вдигнали обратно да си върнат отново нормалния живот. Много съм изненадан колко добре се справят всички психически. Тези хора са преживели много трудности в тази държава, свикнали са да има страшни проблеми“, споделя той.

„По-скоро забелязах една ярост към политиците и управлението. Както знаете, има страшни протести. Преди два дни падна правителството. Това, което се е случило, е създадено от човек, не е природно бедствие. Те изпитват ярост срещу тази некадърност“, каза той.

Както знаете, хиляди граждани на Бейрут излязоха по улиците след мащабната експлозия. На Площада на мъчениците издигнаха бесилки, палиха огньове и нападаха държавни институции, включително парламента. Целият този хаос, след който имаше стотици ранени, доведе до оставка на правителството на премиера Хасан Диаб.

„Има много и различни теории как е станал взривът, много хора говорят за конспирация, много хора се съмняват в истинността на информацията, но нищо не е ясно“, каза Кирацов.

Неговата мисия, както и на всички доброволци от „Сарейд“, е заедно с ливанските инженери да обследват пострадали сгради и да дадат оценка дали могат да бъдат ремонтирани и в тях да се живее отново, или трябва да бъдат разрушени. По официални данни на властите в Бейрут – след експлозията са засегнати над 8000 сгради.

„Когато пристигнах, моят екип беше направил много силна организация. Създали са център, в който са координирали работата на всички чуждестранни мисии. Аз работя по изходната стратегия“, каза българският доброволец.

„Излязох първия ден да видя как се случват тези оценки на сгради. Вчера цял ден се опитвах на конференция с инженери от Лондон да създам „уъркшоп“, който след 2 часа ще дам на инженерите от общината и пред армията“, сподели Кирацов.

Поради ситуацията за сигурност, утре всички международни екипи ще се изнесат от Ливан.

„Политическата ситуация е толкова нестабилна, че предполагам, че може да се получи вакуум във властта. Армията пое контрол. Не знаем каква е заплахата, но не искаме да се изправим пред този риск“, каза българинът.

Междувременно здравните власти в Ливан съобщиха за нов рекорд в броя на заразените с коронавирус за денонощие - 309 положителни проби. Починалите от Covid-19 за последните 24 часа са седем души. Потвърдените случаи на коронавирус в страната от началото на пандемията са общо 7121, а смъртните - 87.


Прочетете още:

Ливанското правителство подаде оставка

Международната общност дава милиони за спешна помощ на Ливан

Бейрут и пламъците на кризата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024