Бесилки, огньове и хаос в "Деня на присъдата" в Бейрут Снимка: © Getty Images

Ливанските сили на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите срещу правителството по улиците на столицата Бейрут тази събота. Демонстрантите се събраха в центъра на града, за да потърсят отговорност от управляващите за мащабната експлозия от вторник, която разруши града.

Инцидентът на пристанището взе 154 жертви, над 5000 души са ранени, а повече от 300 хиляди ливанци загубиха домовете си.

Днес хиляди протестиращи се събраха на Площада на мъчениците и призоваха за „отмъщение“ срещу управляващата политическа класа, която според тях е виновна за експлозията.

Бейрут: Град в руини

Слоганът на гражданите е „Денят на присъдата“, съобщи CNN. Те издигнаха бесилки и знаци, на които пишеше „Тук трябва да бъдат обесени“. Бесилките се превърнаха в ключов символ на демонстрациите, които започнаха след инцидента, но в същото време са насочени към корупцията и неправилното управление на страната.

Преди повече от сто години бесилки са били издигани на същото място и на тях били обесени хора, съпротивляващи се на управляващите от Истанбул. На Площада на мъчениците има статуя, която е запечатала този момент от историята.

„Родени сме и сме израснали с този режим – вярваме, че е време той да бъде премахнат, особено след последната експлозия“, каза 18-годишният протестиращ Дана Итани. „Тези политици заслужават да бъдат обесени тук, заслужават дори по-лоши неща“.

Протестиращите хвърляха камъни в бунт срещу полицията и край площад Наджмех, където се намира парламентът на Ливан. Бяха запалени огньове, предмети летяха във въздуха и хаосът се възцари напълно.

„Живях по време на гражданска война. Бях разселен, преживях трудни времена, в които загубихме домовете си. Мислехме, че това ще бъде краят“, каза 51-годишният Хаят Гаразедине, цитиран от CNN. „Сега обаче дните са по-тежки от тези по време на войната. Сега нямаш идея как може да загинеш, което е най-опасното нещо“.

Фалшиво видео "показва" ракета, предизвикала експлозията в Бейрут

Кризата в Ливан е в огромни мащаби след експлозията. Международната общност вече изпрати медицински и хранителни материали към азиатската страна. Обещава и десетки милиони долари под формата на спасителни средства.

Освен икономическата криза обаче, в държавата се задава политически колапс. Премиерът Хасан Диаб дойде на власт в парламентарната република тази година, но управляващите тласнаха страната към може би невиждана до момента финансова криза.

Петима членове на парламента вече се оттеглиха по време на протестите. Лидерът на Ливанската партия на християнската общност „Катаеб“ Сами Джемаел подаде оставка, тъй като според него е „дошло време да се построи един нов Ливан“.

Посланичката на страната в съседна Йордания Трейси Шамун – дъщеря на християнския лидер Дани Шамун, убит през 1990 г., обяви в четвъртък, че подава оставка заради „нехайството“ на управляващите.


Прочетете още:

Нови доказателства, че ливанските власти са знаели за кораба-бомба

"Управляват ни терористи, помогнете": Макрон в епицентъра на гнева в Бейрут

Смъртоносната история на бедствията с амониев нитрат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024