Фалшиво видео "показва" ракета, предизвикала експлозията в Бейрут

В социалните медии масово се разпространяват фалшифицирани кадри от експлозията в Бейрут. Използвани са оригинални кадри, но са променени да изглеждат като негатив. Добавен е светъл обект, който прилича на ракета, която "удря" склада миг преди взрива.

2750 тона амониев нитрат е имало на пристанището в Бейрут

Версията, активно разпространявана от крайнодесни групи и профили гласи, че става дума за израелска ракетна атака или дори атомна бомба, насочена срещу оръжеен склад на групировката "Хизбула".

В подкрепа на твърденията си "конспираторите" публикуват дори снимка на израелския премиер Бенямин Нетаняху, на която той държи карта и според тях показва именно мястото на "атаката" в Бейрут. Фактът, че снимката е направена по време на речта на Нетаняху пред Общото събрание на ООН през 2018 г. не смущава любителите на конспирациите. На картата той наистина показва Бейрут, само че съвсем различен район на града, където според него "Хизбула" държи таен оръжеен склад.

Бейрут: Град в руини

Версиите за нападение набраха особена популярност след като на пресконференция американският президент Доналд Тръмп заяви, че според него става дума за атака.

"Изглежда като ужасна атака", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом във вторник. Запитан откъде има тази информация президентът отговори, че според неговите генерали очевидно не е случайност, а нападение. "Беше един вид бомба, да", допълни Тръмп.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ

Смъртоносната история на бедствията с амониев нитрат

"Управляват ни терористи, помогнете": Макрон в епицентъра на гнева в Бейрут


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024