Нови доказателства, че ливанските власти са знаели за кораба-бомба Снимка: © Getty Images

Множество правителствени агенции, включително министерството на правосъдието, са били информирани за амониевия нитрат, складиран на пристанището в Бейрут, съобщава CNN.

2750 тона амониев нитрат е имало на пристанището в Бейрут

Според адвокатската кантора, представляваща интересите на екипажа на кораба „Росус“, още през 2014 година са били изпратени писма до ръководствата на пристанището и министерството на транспорта, в които те са били предупредени за опасните материали, превозвани от кораба.

Кантората е получила отговор от транспортното ведомство, че то на свой ред е уведомило министерството на правосъдието и е поискало от него да направи необходимото, за да се избегне потъването на кораба и пристанището да не бъде изложено на риск от опасния му товар.

Митническите власти са се обръщали многократно към съдия по повод опасното карго, но съдията на свой ред многократно е отговорил, че трябва да се обсъди до каква степен корабът и товара му попадат в юрисдикцията на съда.

Новите разкрития вероятно ще разпалят още повече гнева на хората и ще предизвикат нови антиправителствени протести. Ливанците обвиняват правителството си за катастрофалната експлозия във вторник, която отне живота на най-малко 154 души, по данни на ливанското здравно министерство. Други 5 000 бяха ранени. В последните 24 часа френските спасителни екипи са извадили още четири тела изпод развалините. 300 000 души са останали без дом, заради разрушенията.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че заминава за Бейрут в събота, „за да изрази европейската солидарност с народа на Ливан“.

В четвъртък френският президент Емануел Макрон призова ливанското ръководство да проведе „задълбочено разследване“ на причините за експлозията.

"Управляват ни терористи, помогнете": Макрон в епицентъра на гнева в Бейрут

Според Макрон трябва да има и международно разследване на случая.

Ливанският президент Мишел Аун заяви, че разследващите не изключват възможността експлозията да е причинена от "външна намеса чрез ракета или бомба, или друг акт". Той отхвърли призивите за международно разследване, защото това щяло да "разводни" истината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024