Международната общност дава милиони за спешна помощ на Ливан Снимка: © Getty Images

Великобритания, Германия, Франция, САЩ, а и Европейската комисия обещаха милиони долари спешна помощ за Ливан. Френският президент Еманюел Макрон призова за бързи действия на международната общност, за да се помогне на страната след мащабната експлозия в столицата Бейрут. Пет дни след инцидента той организира онлайн конференция с няколко световни лидери и я откри с думите, че "помощите трябва ефективно да достигнат до ливанците".

Световните лидери провеждоха онлайн разговор в неделя, в който обсъдиха колко средства ще съберат за Бейрут. Срещата бе организирана от френския президент и от ООН и започна в 14:00 ч. ливанско време.

Както знаете, кризата в страната се задълбочи след масивната експлозия на пристанището в столицата Бейрут. Тя отне живота на над 150 души, 5000 са ранени, а 300 хиляди ливанци останаха без дом. Властите оценяват щетите на 15 милиарда щатски долара.

Бесилки, огньове и хаос в "Деня на присъдата" в Бейрут

„Международната помощ за Ливан трябва да е насочена към безпристрастно и независимо разследване на инцидента“, каза Макрон пред останалите лидери. Президентът на азиатската страна Мишел Аун обаче вече отхвърли възможността за международно разследване на случая.

Още в четвъртък – два дни след експлозията, Макрон посети Бейрут и обяви, че иска да организира международната помощ за Ливан. В свое изявление от президентството на Франция съобщиха, че конференцията в неделя „ще има за цел да мобилизира основните международни партньори на Ливан и да организира и координира спешна помощ“, пише BBC. Към момента не се споменава размерът на финансовата подкрепа, която ще отпуснат от Париж.

В онлайн разговора се включиха лидери на държави членки от ЕС, от Китай, Русия, Египет, Йордания и Обединеното кралство. В серия публикации в Twitter американският президент Доналд Тръмп съобщи, че е дискутирал „катастрофалното събитие“ с Макрон и ще се присъедини към конференцията. „Всеки иска да помогне!“, написа републиканецът.

Няколко страни вече обещаха милиони долари на Бейрут и изпратиха кораби, хранителни материали, лекарства и други помощи. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви спешна помощ за Ливан в размер на 17 млн. долара.

От ЕК първоначално съобщиха, че ще предоставят 33 млн. евро на намиращата се в дълбока икономическа и финансова криза азиатска страна. Сега обещаха допълнително финансиране от 30 млн. евро. Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич каза, че средствата ще бъдат насочени за осигуряване на убежище за пострадалите, неотложна медицинска помощ, вода и храна. Новата финансова помощ ще бъде изпратена чрез агенции на ООН, неправителствени и международни организации и ще бъде подложена на стриктен контрол, съобщават от Комисията.

Световната банка е готова да отпусне допълнително финансиране за справяне с последиците от взрива, а Великобритания се ангажира да помогне на Бейрут с 5 млн. паунда. Страната обеща и допълнителни 20 млн. лири като "спешна хуманитарна помощ".

Турция вече изпрати спасителни екипи и 400 тона храна за Бейрут, но ще помогне за възстановяването на пристанището в ливанската столица, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай, цитиран от БНР.

Германският външен министър Хайко Маас обеща 10 милиона евро спешна помощ за Ливан. „Гражданите на Бейрут се нуждаят от нашата помощ и от нашата надежда“, каза той, цитиран от Bild.

Много домове в Бейрут останаха без вода и електричество, недостигът на храна също е проблем, а ООН отчита като сериозна пречка все още разрастващата се в Ливан пандемия Covid-19, тъй като случаите нарастват, а болниците вече са препълнени. „Ливан изпитва огромни нужди, които трябва да бъдат удовлетворени веднага“, съобщи говорителят на УНИЦЕФ Марикси Меркадо, цитиран от BBC.

Ливанските сили на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите срещу правителството по улиците на столицата Бейрут в събота. Между 5000 и 10 хиляди демонстранти се събраха в центъра на града, за да потърсят отговорност от управляващите за мащабната експлозия от вторник, която разруши града.

На Площада на мъчениците гражданите издигнаха бесилки, хвърляха камъни и пръчки. Събраха се и пред парламента, където горяха портрети на президента Мишел Аун. Протестиращите навлезли и в сградата на външното министерство, но силите на реда са се реабилитирали и отново са си върнали контрола.

Един служител на реда е загинал, след като е паднал в асансьорна шахта на хотел – предполага се, че е бил преследван от трима протестиращи. Местният „Червен кръст“ обяви, че е оказал помощ на 117 ранени при демонстрациите, а други 55 са били откарани в болница.

Най-малко 728 души са били ранени по време на антиправителствените протести, а 19 активисти са задържани, съобщи в неделя телевизионният канал "Ал Джазира".


Прочетете още:

Нови доказателства, че ливанските власти са знаели за кораба-бомба

"Управляват ни терористи, помогнете": Макрон в епицентъра на гнева в Бейрут

Фалшиво видео "показва" ракета, предизвикала експлозията в Бейрут


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024