Лимитът до 35 изборни секции в държавите извън ЕС беше премахнат с промените в Изборния кодекс в четвъртък. Предложението на "Има такъв народ" срещна силна съпротива от страна на ГЕРБ и БСП, но беше събрано мнозинство с два гласа повече спрямо противниците на реформата.

Връща се и режимът, при който автоматично ще бъдат откривани секции на местата в чужбина, където поне 100 души са гласували на последните парламентарни избори. Само 40 заявления от граждани ще бъдат достатъчни за откриване на други секции зад граница.

Ограничението до 35 секции в страни, нечленуващи в ЕС, беше въведено през 2016 г. по искане на "Патриотите", като единственият мотив беше желанието да се ограничи възможността за контролиран вот за ДПС в Турция. Споровете около законността на гласуването в съседната държава избухват при почти всички парламентарни избори, като през 2010 г. КС реши да касира вота в 23 турски секции заради съмнения за манипулация. По-късно ДПС заведе жалба срещу България в Съда в Страсбург и спечели делото на основание на това, че българското законодателство не дава възможност за повторно провеждане на изборите в секции, в които вотът е касиран.

Проблемът с въвеждането на лимит за секциите извън ЕС беше в това, че то засегна и държави с големи български емигрантски общности като Великобритания и Съединените щати. Именно там беше организирана много активна кампания за участие в парламентарните избори на 4 април, заради която беше постигнат рекорд в гласуването зад граница независимо от законовите бариери и Covid-пандемията.

ЦИК ще бъде сменена с нов 15-членен състав

Депутатът от БСП Велизар Енчев обвини ИТН, че отварят вратата за изборни злоупотреби в "държава, в която демокрацията е чужда дума" и в която "не дават стол на председателя на ЕК, за да седне като равна с Ердоган".

Мая Манолова от "Изправи се! Мутри, вън" обаче отхвърли предположенията на Енчев, че при следващите избори ще има извънредна активност в Турция, като заяви, че досегашните рестрикции са ограничавали само "свободния вот на българите в Западна Европа и Америка".

В крайна сметка 117 гласа "за", срещу 115 "против" и "въздържал се" одобриха промяната в Изборния кодекс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем