Снимка: © Pixabay

Днес, на 22 септември, България празнува 112-ата годишнина от обявяването на своята Независимост.

През 1908 г., в църквата старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват независимо Българско Царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Денят на независимостта: Непознатият български успех

Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година. Така то става техен равностоен партньор.

Обявяването на Независимостта се случва 30 години след Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов виждат възможността за скъсване с Османската империя през август, а месец по-късно се провежда церемонията в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската Независимост.

Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната, в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години.

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от Независимостта. Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това - в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг. Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа. Тържества ще има още в Ямбол, Пловдив, Сливен и други градове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена