България чества 112 години от своята Независимост Снимка: © Pixabay

Днес, на 22 септември, България празнува 112-ата годишнина от обявяването на своята Независимост.

През 1908 г., в църквата старата столица Велико Търново, княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват независимо Българско Царство. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Денят на независимостта: Непознатият български успех

Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година. Така то става техен равностоен партньор.

Обявяването на Независимостта се случва 30 години след Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Княз Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов виждат възможността за скъсване с Османската империя през август, а месец по-късно се провежда церемонията в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново.

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската Независимост.

Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната, в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години.

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от Независимостта. Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това - в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг. Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа. Тържества ще има още в Ямбол, Пловдив, Сливен и други градове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024