На 3 март България отбелязва своя национален празник - 143 години от подписването на Санстефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война и формално възстановява България на картата на Европа. 

Няколко месеца след Сан Стефано е свикан Берлинският международен конгрес, който преначертава границите на новата българска държава и я разделя на две части. Едва след Съединението през септември 1885 г. Княжество България и Източна Румелия (дотогава автономна част от Османската империя) стават общ субект. Независимостта на новата българска държава е обявена през 1908 г. 

Традиционно честванията за 3 март се свързват с поднасяне на цветя пред Паметника на свободата при Шипка. Проходът при старопланинския връх е към мястото, на което се води една от най-важните битки в Руско-турската война през август 1877 г. и в чиято отбрана се включват дружините на Българското опълчение. 

Президентът Румен Радев ще вземе участие в церемонията на Шипка от 11:10 ч., като малко по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще поднесе венец пред Паметника на свободата на върха. 

В София от 10 ч. ще бъде отслужена панихида по повод 143-та годишнина от Освобождението. Богослуженията ще бъдат оглавени от мелнишкия епископ Герасим, белоградчишкия епископ Поликарп и др. духовници. В 11 ч. ще се проведе церемония по издигане на националния флаг при паметника на Незнайния воин, в която ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова

В 18:30 ч. на площад "Народно събрание" ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България, като държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Заради събитията в центъра на София е въведена забрана за престоя и паркирането на пътни превозни средства в района на храма "Св. Александър Невски" и старата сграда на парламента. 

Националният военноисторически музей ще отбележи Трети март с експозиция, посветена на борбата за освобождението на България. Заради Covid-мерките за сигурност, ще работи само външната експозиция на Музея от 10.00 до 17.00 часа с обичайната си входна такса. На 40 декара площ посетителите ще имат възможност да разгледат реликви от Руско-турската война – представители на полевата и обсадната артилерия. Филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморски музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово също ще работят с обичайното си работно време и входни такси.

Чествания и официални церемонии по случай Трети март ще има и в градовете в цялата страна. 

Премиерът Бойко Борисов публикува поздравителен адрес във Facebook-профила си по повод националния празник, в който посочва, че "несломимият и борбен дух на предците ни продължава да живее дълбоко във всеки от нас и да бъде нашият непогрешим компас за просперитета на страната". 

Борисов използва повода, за да отчете, че днес България преминава през сериозно изпитание заради пандемията, която е сложила "спирачки на възходящото развитие на страната". 

"През изминалата година заедно издържахме тежкия стрес тест, на който беше подложен целият свят. Сега с общи усилия можем да се изправим отново на крака и да продължим демократичното развитие на държавата, така че тя да работи още по-добре в интерес на всички български граждани. Единствено пречка са конфронтацията и липсата на разбирателство, които са пагубни за обществото ни – тях трябва да избягваме на всяка цена и да не допускаме техните превъплъщения да ни разколебават. Предстоят ни месеци на възстановяване и след това нелека борба за повече просперитет за България и българските граждани. Сигурен съм, че ще бъдем заедно в тази голяма кауза и с много работа за пореден път ще докажем, че българите днес сме достойни наследници на завета на нашите предци", пише той

Поздравления за празника бяха изпратени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел:

По традиция Google поздрави българските граждани за Трети март, като смени обичайното лого на търсачката си с анимиран doodle с националния флаг.  Погрешка обаче атрибутът с алтернативния текст за изображението в Google показваше надпис "Честит празник на независимостта", вместо "празник на освобождението". Объркването беше поправено около 11:00 ч. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота