България е сред петте страни от ЕС, които не подкрепят съдебния иск на Украйна срещу Русия Снимка: © Getty Images

23 държави от Европейския съюз са подали заявления в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за присъединяване като трета страна при разглеждането на иска на Украйна срещу Русия, но България не е една от тях, пише "Сега", позовавайки се на Deutsche Welle.

Гърция, Унгария, Малта и Кипър са останалите, които запазват мълчание, докато отвъд границите на ЕС, подкрепа си към Киев предоставя и Норвегия. Великобритания и Исландия също са изразили желание да се присъединят към иска.

На 23 юни 2022 Украйна поиска пълно изтегляне на руските войски от нейната територия и финансова компенсация за нанесените щети. Отбелязва се и фактът, че по време на инвазията си Москва е извършила редица тежки нарушения на Европейската конвенция за правата на човека. Кремъл не се е съобразил със забраната за изтезания, правото на неприкосновеност, правото на уважение на частен имот и семеен живот, на свобода на мнение и изразяване, свободата на събиране и асоциациите и много други.

Русия бе изключена от Съвета на Европа и от 16 септември не е част от Европейската конвенция по правата на човека, което означава, че от ЕСПЧ могат да бъдат разгледани единствено дела за нарушения, извършени до тази дата.

Междувременно разследване на ООН в районите Киевски, Харковски, Сумски и Черниговски потвърди, че Кремъл е извършил военни престъпления в Украйна.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции, извършвани в областите, които посетихме," коментира темата председателят на разследващата комисия Ерик Мьосе.

Представители на ООН се провели разговори с повече от 150 жертви и свидетели, посетили са 27 градове и села, а разследванията продължават в 16 селища.

"Особено сме разтревожени от факта, че международният въоръжен конфликт в Украйна е причинил огромни страдания на цивилното население. Това се вижда от редовно актуализираните от Службата на комисаря по правата на човека към ООН данни за смъртните случаи и наранявания, както и от Върховния комисариат на ООН за бежанците по отношение на бежанците и вътрешно разселените лица," казва се в официалното изявление на комисията.

В доклада се посочват области, в които действията на руските военни са нанесли особено тежки щети - безразборни нападения срещу цивилни райони, екзекуции, изтезания и сексуално насилие:

"Много нападения са били извършени, без да се прави разлика между цивилно население и бойци," гласи още съобщението. "Комисията е документирала случаи, в които деца са били изнасилвани, измъчвани и незаконно затваряни."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024