България е сред петте страни от ЕС, които не подкрепят съдебния иск на Украйна срещу Русия Снимка: © Getty Images

23 държави от Европейския съюз са подали заявления в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за присъединяване като трета страна при разглеждането на иска на Украйна срещу Русия, но България не е една от тях, пише "Сега", позовавайки се на Deutsche Welle.

Гърция, Унгария, Малта и Кипър са останалите, които запазват мълчание, докато отвъд границите на ЕС, подкрепа си към Киев предоставя и Норвегия. Великобритания и Исландия също са изразили желание да се присъединят към иска.

На 23 юни 2022 Украйна поиска пълно изтегляне на руските войски от нейната територия и финансова компенсация за нанесените щети. Отбелязва се и фактът, че по време на инвазията си Москва е извършила редица тежки нарушения на Европейската конвенция за правата на човека. Кремъл не се е съобразил със забраната за изтезания, правото на неприкосновеност, правото на уважение на частен имот и семеен живот, на свобода на мнение и изразяване, свободата на събиране и асоциациите и много други.

Русия бе изключена от Съвета на Европа и от 16 септември не е част от Европейската конвенция по правата на човека, което означава, че от ЕСПЧ могат да бъдат разгледани единствено дела за нарушения, извършени до тази дата.

Междувременно разследване на ООН в районите Киевски, Харковски, Сумски и Черниговски потвърди, че Кремъл е извършил военни престъпления в Украйна.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции, извършвани в областите, които посетихме," коментира темата председателят на разследващата комисия Ерик Мьосе.

Представители на ООН се провели разговори с повече от 150 жертви и свидетели, посетили са 27 градове и села, а разследванията продължават в 16 селища.

"Особено сме разтревожени от факта, че международният въоръжен конфликт в Украйна е причинил огромни страдания на цивилното население. Това се вижда от редовно актуализираните от Службата на комисаря по правата на човека към ООН данни за смъртните случаи и наранявания, както и от Върховния комисариат на ООН за бежанците по отношение на бежанците и вътрешно разселените лица," казва се в официалното изявление на комисията.

В доклада се посочват области, в които действията на руските военни са нанесли особено тежки щети - безразборни нападения срещу цивилни райони, екзекуции, изтезания и сексуално насилие:

"Много нападения са били извършени, без да се прави разлика между цивилно население и бойци," гласи още съобщението. "Комисията е документирала случаи, в които деца са били изнасилвани, измъчвани и незаконно затваряни."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС сложиха ръка на здравната каса

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024