Снимка: © Министерски съвет

Служебното правителство не възнамерява да води разговори за нов договор с „Газпром Ескпорт“ - било то за краткосрочен, средносрочен или дългосрочен такъв, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

За това е бил информиран генералният директор на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с министъра на енергетиката Росен Христов и вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

„Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, посочва Алексиев.

Според прессъобщение от Министерски съвет, представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план.

В интервю пред Нова телевизия вчера енергийният министър обясни, че вече са направени първите опити за разговори с "Газпром" за възобновяване на доставките към България. От изказването му стана ясно, че страната ще поиска промяна на авансовото плащане, както е по действащия договор и то да се замени с банкова гаранция.

"Булгаргаз" е спрял да праща заявки към "Газпром" при новия кабинет - с пореден риск да отслаби позицията си

И по-рано Христов е уточнявал, че няма да се търси дългосрочен договор с руската компания, а преговорите ще са за доставки до края на отоплителния сезон, каквато клауза съществува в действащия договор.

"Българското правителство полага всички необходими усилия за осигуряване на доставки на природен газ на приемлива за обществото и бизнеса цена, като разглежда всички потенциални източници с цел постигане на енергиен микс на възможно най-добра цена", се казва в съобщението.

От него става ясно също, че Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите ѝ с доставчици на природен газ. Представителите на Брюксел са изразили съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция.

В понеделник се очаква енергийният министър да се включи и в срещата на представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", инициирана от президента Румен Радев. Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Газпром" спря доставките на газ за Италия

Според "Газпром" причината е, че австрийският оператор е отказал да потвърди транзита на заявените количества

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области