България е уведомила ЕК, че не възнамерява да сключва нов договор с "Газпром" Снимка: © Министерски съвет

Служебното правителство не възнамерява да води разговори за нов договор с „Газпром Ескпорт“ - било то за краткосрочен, средносрочен или дългосрочен такъв, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

За това е бил информиран генералният директор на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с министъра на енергетиката Росен Христов и вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

„Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, посочва Алексиев.

Според прессъобщение от Министерски съвет, представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план.

В интервю пред Нова телевизия вчера енергийният министър обясни, че вече са направени първите опити за разговори с "Газпром" за възобновяване на доставките към България. От изказването му стана ясно, че страната ще поиска промяна на авансовото плащане, както е по действащия договор и то да се замени с банкова гаранция.

"Булгаргаз" е спрял да праща заявки към "Газпром" при новия кабинет - с пореден риск да отслаби позицията си

И по-рано Христов е уточнявал, че няма да се търси дългосрочен договор с руската компания, а преговорите ще са за доставки до края на отоплителния сезон, каквато клауза съществува в действащия договор.

"Българското правителство полага всички необходими усилия за осигуряване на доставки на природен газ на приемлива за обществото и бизнеса цена, като разглежда всички потенциални източници с цел постигане на енергиен микс на възможно най-добра цена", се казва в съобщението.

От него става ясно също, че Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите ѝ с доставчици на природен газ. Представителите на Брюксел са изразили съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция.

В понеделник се очаква енергийният министър да се включи и в срещата на представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", инициирана от президента Румен Радев. Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024