България е уведомила ЕК, че не възнамерява да сключва нов договор с "Газпром" Снимка: © Министерски съвет

Служебното правителство не възнамерява да води разговори за нов договор с „Газпром Ескпорт“ - било то за краткосрочен, средносрочен или дългосрочен такъв, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

За това е бил информиран генералният директор на дирекция "Енергетика" в Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен по време на видеоконферентен разговор с министъра на енергетиката Росен Христов и вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев.

„Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент“, посочва Алексиев.

Според прессъобщение от Министерски съвет, представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план.

В интервю пред Нова телевизия вчера енергийният министър обясни, че вече са направени първите опити за разговори с "Газпром" за възобновяване на доставките към България. От изказването му стана ясно, че страната ще поиска промяна на авансовото плащане, както е по действащия договор и то да се замени с банкова гаранция.

"Булгаргаз" е спрял да праща заявки към "Газпром" при новия кабинет - с пореден риск да отслаби позицията си

И по-рано Христов е уточнявал, че няма да се търси дългосрочен договор с руската компания, а преговорите ще са за доставки до края на отоплителния сезон, каквато клауза съществува в действащия договор.

"Българското правителство полага всички необходими усилия за осигуряване на доставки на природен газ на приемлива за обществото и бизнеса цена, като разглежда всички потенциални източници с цел постигане на енергиен микс на възможно най-добра цена", се казва в съобщението.

От него става ясно също, че Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите ѝ с доставчици на природен газ. Представителите на Брюксел са изразили съгласие за необходимостта от продължаване на засиленото регионално сътрудничество в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG). Като това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция.

В понеделник се очаква енергийният министър да се включи и в срещата на представители на ръководството на компаниите "Gastrade" и "Copelouzos Group", инициирана от президента Румен Радев. Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024