"Булгаргаз" е спрял да праща заявки  към "Газпром" при новия кабинет - с пореден риск да отслаби позицията си

"Булгаргаз" е спрял да подава формални заявки за доставки на газ и да прави плащания към "Газпром" след смяната на правителствата - въпреки опасността да изпадне в неизпълнение на договора си с Русия.

Това стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Росен Христов пред Нова ТВ, в което той омаловажи риска от промяната и отново отхвърли възможността България да поиска неустойки от "Газпром" за блокирания договор.

"Претенции по договора може да имат и двете страни. Рискът те да предявят претенции в момента е по-голям от този ние да предявим към тях. Юристите го преценяват. Неустойките, които бихме платили, ако те предявят, са толкова големи, че дори минимален шанс да има да спечелят, рискът за нас е прекалено голям.", беше обясението му.

На въпроса дали продължава практиката от времето на кабинета "Петков" с редовно искане към "Газпром" да изпрати газ и плащане на съответните суми по договора (руската страна ги връща от април насам), той обяви "Естествено, че не".

"Защо трябва да правим нещо, което не е дало резултат и да очакваме, че ще се получи нещо", беше коментарът му.

На забележката на водещата, че по този начин руснаците може да ни осъдят, той отговори, че "това, че превеждаме пари, не е повод за нищо".

Христов обяви, че "Булгаргаз" е "помолил" да се възобнови контактът с "Газпром", като ще иска удължаване на периода за вземане на оставащите количества по действащия договор до лятото на 2023 г.

По думите му - имало разговори и с представители на ЕК, с които "имахме пълно разбиране по темата".

Друга промяна, която България ще поиска, е да се промени начина на плащане и да се замени с банкова гаранция - след като очевидно и служебното правителство оценява високо риска "Газпром" да си вземе парите, а да не изпрати никакви количества газ.

В цялото интервю Росен Христов обясняваше, че щом други европейски държави се съгласявали с условията за плащане в рубли на "Газпром", нямало как само България "да е права". Всъщност не само България, но и до Полша, Нидерландия, Дания и други страни, които не се съобразиха с едностранните промени по договорите.

Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Водещ юрист към служебния кабинет: Веднага спрете да говорите за арбитража с "Газпром", ако не искате да го загубим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024