"Булгаргаз" е спрял да праща заявки  към "Газпром" при новия кабинет - с пореден риск да отслаби позицията си

"Булгаргаз" е спрял да подава формални заявки за доставки на газ и да прави плащания към "Газпром" след смяната на правителствата - въпреки опасността да изпадне в неизпълнение на договора си с Русия.

Това стана ясно от интервю на министъра на енергетиката Росен Христов пред Нова ТВ, в което той омаловажи риска от промяната и отново отхвърли възможността България да поиска неустойки от "Газпром" за блокирания договор.

"Претенции по договора може да имат и двете страни. Рискът те да предявят претенции в момента е по-голям от този ние да предявим към тях. Юристите го преценяват. Неустойките, които бихме платили, ако те предявят, са толкова големи, че дори минимален шанс да има да спечелят, рискът за нас е прекалено голям.", беше обясението му.

На въпроса дали продължава практиката от времето на кабинета "Петков" с редовно искане към "Газпром" да изпрати газ и плащане на съответните суми по договора (руската страна ги връща от април насам), той обяви "Естествено, че не".

"Защо трябва да правим нещо, което не е дало резултат и да очакваме, че ще се получи нещо", беше коментарът му.

На забележката на водещата, че по този начин руснаците може да ни осъдят, той отговори, че "това, че превеждаме пари, не е повод за нищо".

Христов обяви, че "Булгаргаз" е "помолил" да се възобнови контактът с "Газпром", като ще иска удължаване на периода за вземане на оставащите количества по действащия договор до лятото на 2023 г.

По думите му - имало разговори и с представители на ЕК, с които "имахме пълно разбиране по темата".

Друга промяна, която България ще поиска, е да се промени начина на плащане и да се замени с банкова гаранция - след като очевидно и служебното правителство оценява високо риска "Газпром" да си вземе парите, а да не изпрати никакви количества газ.

В цялото интервю Росен Христов обясняваше, че щом други европейски държави се съгласявали с условията за плащане в рубли на "Газпром", нямало как само България "да е права". Всъщност не само България, но и до Полша, Нидерландия, Дания и други страни, които не се съобразиха с едностранните промени по договорите.

Известният адвокат Методи Байкушев, който специализира в разрешаване на спорове и е водил дела пред Арбтиражния съд в Париж, призова служебното правителство да прекрати незабавно публичните си изказвания за предполагаема "загуба" на България при арбитражно дело от "Газпром".

"За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка", предупреждава Байкушев в публикация във Facebook.

Водещ юрист към служебния кабинет: Веднага спрете да говорите за арбитража с "Газпром", ако не искате да го загубим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024