Снимка: © Getty Images

Казусът със задържането на реплики на Панагюрското и Варненското златни съкровища се оказва резултат от провалена комуникация между Министерството на икономиката, консулството на България в Дубай и консорциума от фирми, които организират българския павилион на "Експо 2020".

Това става ясно от обяснението на консорциума ден след като стана ясно, че златните предмети се задържат продължително време на митницата в емирството заради неуредени документи и неплатена гаранция за временен внос.

Версията на ДЗЗД "България Експо 2020" се различава значително от позицията на Министерството на икономиката, разпространена в сряда.

От МИ твърдяха, че документите за износ и внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от консорциума, негова е и отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба.

"Тази важна част от българската експозиция за Експо 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя", се казваше в информацията, разпространена на 29 септември. На следващоя ден предметите бяха освободени от митницата, след като гаранцията за временния внос е платена.

Репликата на Панагюрското съкровище е освободена от митницата в Дубай

От консорциума обаче отричат да са бавили подготовката на документите.

Нещо повече: те дават няколко примера за това, че представителите на българското консулство в Дубай не са се отзовали на призивите им за съдействие и на инструкциите от страна на организаторите на световното изложение. Твърдят още, че Министерството на икономиката е спъвало опитите на консорциума да открие банкова сметка на българския павилион на Експо 2020, да го регистрира пред данъчните служби и да извади касов апарат.

"Поради гореописаните пречки големи български фирми, желаещи да представят свои стоки на българския павилион, са принудени да ни пращат своите мостри чрез DHL, което е некоректно спрямо тях", казват те.

Според тях консорциумът не е вписан като представител на България в лиценза на павилиона в Дубай, а единствените оправомощени лица в него са трима души - министъра на икономиката (Даниела Везиева), главният секретар на министерството (Емилия Янева) и Димитър Димитров, директор на павилиона.

Името му съвпада с това на ръководителя на служба „Търговско – икономически въпроси” към консулството на България в Дубай.

Именно към него са насочени упреците на консорциума.

Оттам твърдят, че Димитров и консула в Дубай Иван Йорданов са били предупредени предварително кога ще пристигнат златните съкровища, които са внесени и придружавани от екип на Националния исторически музей.

Един ден преди това Димитров е получил и инструкции за това, че експонатите трябва да бъдат посрещнати от митнически агент, който да се погрижи за документацията по временния внос.

"В същото време за наша огромна изненада нито един представител на консулската ни служба в Дубай не посрещна представителите на НИМ, за да им окаже съдействие пред местните власти и да оформи временния внос. След пристигането на експонатите, когато видяхме, че няма представител на Консулската служба в Дубай, се свързахме с организаторите на „Експо 2020“, които ни предоставиха контакти на clearing agent (митнически агент), който да ни съдейства. Той обаче ни каза, че трябва да бъде упълномощен от официален представител на павилиона. Свързахме се веднага с представители на МИ и лично с г-н Димитров", се казва в писмото.

Тъй като износител на златните предмети е българската държава (в лицето на НИМ), а получател - Павилионът на Република България (представляван от тримата ръководители по лиценза), дружеството не е можело да извършва самостоятелно правни действия пред митническите власти на Дубай.

От консорциума твърдят още, че "единственият представляващ България в Дубай – г-н Димитър Димитров, отказа съдействие на нашия екип без разпореждане от Министерството на икономиката".

От "България Експо 2020" ДЗЗД са внесли паричната гаранция за временния внос вместо Министерството на икономиката. Те посочват, че не могат да открият банкова сметка в Дубай, нито да се регистрират по VAT и TRN, и "ако дружеството внесе дължимите гаранционни такси, впоследствие няма да може да възстанови тези средства".

"По отношение на пълното оборудване за българския павилион, за което дружеството има подписан договор с Възложителя, са платени всички дължими такси, мита и др. Уверено заявяваме, че нямаме неизпълнени ангажименти съгласно подписания Договор № 121/13.12.2019 г. Напротив – свършили сме значително повече от изискваното. Предмет на договора са разработване и реализиране на концепция, дизайн на павилиона, организиране на съпътстваща изложението програма, бизнес събития и други прояви в Деня на България.
Надяваме се, че противоречията, предшестващи откриването на „Експо 2020“, са породени от лошо стечение на обстоятелства. Досега винаги сме имали добри взаимоотношения с Министерството на икономиката и сме получавали очакваната подкрепа, за което благодарим. Надявам се занапред това сътрудничество да продължи", се казва в писмото им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.