"България Експо 2020" обвини консулството в Дубай за задържането на Панагюрското съкровище Снимка: © Getty Images

Казусът със задържането на реплики на Панагюрското и Варненското златни съкровища се оказва резултат от провалена комуникация между Министерството на икономиката, консулството на България в Дубай и консорциума от фирми, които организират българския павилион на "Експо 2020".

Това става ясно от обяснението на консорциума ден след като стана ясно, че златните предмети се задържат продължително време на митницата в емирството заради неуредени документи и неплатена гаранция за временен внос.

Версията на ДЗЗД "България Експо 2020" се различава значително от позицията на Министерството на икономиката, разпространена в сряда.

От МИ твърдяха, че документите за износ и внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от консорциума, негова е и отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба.

"Тази важна част от българската експозиция за Експо 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя", се казваше в информацията, разпространена на 29 септември. На следващоя ден предметите бяха освободени от митницата, след като гаранцията за временния внос е платена.

Репликата на Панагюрското съкровище е освободена от митницата в Дубай

От консорциума обаче отричат да са бавили подготовката на документите.

Нещо повече: те дават няколко примера за това, че представителите на българското консулство в Дубай не са се отзовали на призивите им за съдействие и на инструкциите от страна на организаторите на световното изложение. Твърдят още, че Министерството на икономиката е спъвало опитите на консорциума да открие банкова сметка на българския павилион на Експо 2020, да го регистрира пред данъчните служби и да извади касов апарат.

"Поради гореописаните пречки големи български фирми, желаещи да представят свои стоки на българския павилион, са принудени да ни пращат своите мостри чрез DHL, което е некоректно спрямо тях", казват те.

Според тях консорциумът не е вписан като представител на България в лиценза на павилиона в Дубай, а единствените оправомощени лица в него са трима души - министъра на икономиката (Даниела Везиева), главният секретар на министерството (Емилия Янева) и Димитър Димитров, директор на павилиона.

Името му съвпада с това на ръководителя на служба „Търговско – икономически въпроси” към консулството на България в Дубай.

Именно към него са насочени упреците на консорциума.

Оттам твърдят, че Димитров и консула в Дубай Иван Йорданов са били предупредени предварително кога ще пристигнат златните съкровища, които са внесени и придружавани от екип на Националния исторически музей.

Един ден преди това Димитров е получил и инструкции за това, че експонатите трябва да бъдат посрещнати от митнически агент, който да се погрижи за документацията по временния внос.

"В същото време за наша огромна изненада нито един представител на консулската ни служба в Дубай не посрещна представителите на НИМ, за да им окаже съдействие пред местните власти и да оформи временния внос. След пристигането на експонатите, когато видяхме, че няма представител на Консулската служба в Дубай, се свързахме с организаторите на „Експо 2020“, които ни предоставиха контакти на clearing agent (митнически агент), който да ни съдейства. Той обаче ни каза, че трябва да бъде упълномощен от официален представител на павилиона. Свързахме се веднага с представители на МИ и лично с г-н Димитров", се казва в писмото.

Тъй като износител на златните предмети е българската държава (в лицето на НИМ), а получател - Павилионът на Република България (представляван от тримата ръководители по лиценза), дружеството не е можело да извършва самостоятелно правни действия пред митническите власти на Дубай.

От консорциума твърдят още, че "единственият представляващ България в Дубай – г-н Димитър Димитров, отказа съдействие на нашия екип без разпореждане от Министерството на икономиката".

От "България Експо 2020" ДЗЗД са внесли паричната гаранция за временния внос вместо Министерството на икономиката. Те посочват, че не могат да открият банкова сметка в Дубай, нито да се регистрират по VAT и TRN, и "ако дружеството внесе дължимите гаранционни такси, впоследствие няма да може да възстанови тези средства".

"По отношение на пълното оборудване за българския павилион, за което дружеството има подписан договор с Възложителя, са платени всички дължими такси, мита и др. Уверено заявяваме, че нямаме неизпълнени ангажименти съгласно подписания Договор № 121/13.12.2019 г. Напротив – свършили сме значително повече от изискваното. Предмет на договора са разработване и реализиране на концепция, дизайн на павилиона, организиране на съпътстваща изложението програма, бизнес събития и други прояви в Деня на България.
Надяваме се, че противоречията, предшестващи откриването на „Експо 2020“, са породени от лошо стечение на обстоятелства. Досега винаги сме имали добри взаимоотношения с Министерството на икономиката и сме получавали очакваната подкрепа, за което благодарим. Надявам се занапред това сътрудничество да продължи", се казва в писмото им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023