България и Румъния остават извън Шенген. Хърватия получи зелена светлина Снимка: © Council of EU

Съветът на ЕС очаквано отхвърли предложението България и Румъния да станат членове на Шенген. Срещу решението се противопоставиха Австрия и Нидерландия, които още преди дни обявиха, че ще направят това.

Нидерландия подкрепи кандидатурата на Румъния, но се противопостави на тази на България, докато Австрия гласува с "против" и за двете.

Хърватия обаче ще получи възможността да влезе в зоната за свободно пътуване от 1 януари 2023 г. след единодушно съгласие от Съвета на ЕС.

Журналистът Джак Парок, който следи работата на европейските институции като кореспондент в Брюксел, съобщи в профила си в Twitter, че по време на заседанието Германия е оказала натиск да бъдат приети и трите държави. Той съобщава, че Германия и Люксембург са заплашили да наложат вето върху приемането на Хърватия, ако София и Букурещ останат извън Шенген. В крайна сметка обаче заплахата им не е била осъществена.

Развитието от срещата беше напълно очаквано. Миналата седмица стана ясно, че Нидерландия ще блокира присъединяването ни към зоната, свободна от граничен контрол, като преди дни подобна позиция изрази и Австрия. Причините, които те посочват, са проблеми на южната граница с Турция, както и липсата на адекватно правосъдие и повсеместна корупция.

България от години се опитва да стане член на Шенгенското пространство, но това се оказа непосилна задача за няколко правителства подред.

Европейската комисия отдавна обяви, че София и Букурещ са изпълнили критериите за членство в зоната, свободна от граничен контрол. Включването на двете държави в Шенген беше одобрено и в редица резолюции от Европейския парламент, последната от които беше приета през октомври 2022 г.

Въпреки че Хърватия се присъедини към ЕС шест години след България и Румъния, сега тя ще ги изпревари като по-бързо стане член на Шенгенското пространство.

"Последната стъпка е завършена!", написа в профила си в Twitter хърватското постоянно представителство в Брюксел.

В Шенгенското пространство членуват 22 от 27-те държави в ЕС.

  • В зоната са: Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерланция, Португалия, Испания, Швеция, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения;
  • Извън зоната по свое желание е Ирландия;
  • Извън зоната заради неуредени гранични спорове е Кипър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023