България иска да се присъедини към европейската сделка за боеприпаси за Украйна Снимка: © Getty

България иска да се присъедини към европейската сделка за снабдяване на Украйна с оръжие и боеприпаси във войната, която Русия води на нейна територия. Това заяви новият министър на отбраната Тодор Тагарев пред европейското издание "Политико" дни преди срещата на военните министри от НАТО в Брюксел. На нея представителите на страните членки на Алианса обсъждат как да увеличат индустриалния си капацитет в подкрепа на нападната страна и как да увеличат своите способности за отбрана и възпиране. Разговорът е месец преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

През май месец страните от ЕС финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март следващата година. Постигнато беше съгласие държавите са дадат боеприпаси незабавно от собствените си запаси. Програмата за военна подкрепа за Украйна е на стойност 1 милиард евро, плюс още 1 милиард евро, с който ще се финансира схема за съвместно снабдяване с муниции за попълване на военните запаси. Европейската комисия предложи и бюджет от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия.

В резултат на това политическо решение Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за осигуряването на боеприпаси. България участваше в първата фаза на договаряне, но отказа да е част от сделката на EDA по време на управлението на служебния кабинет на президента Румен Радев. Самият държавен глава обяви отказа за участие на страната ни. След държавите от ЕС само Ирландия също отказа да се присъедини към усилията за набяване на боеприпаси за Украйна.

„Ние много ясно се стремим към присъединяване към тази коалиция“, каза Тодор Тагарев пред Politico - „Мисля, че ще можем да осигурим част от необходимите боеприпаси за Украйна.“ Той добавя, че политическо решение в България още не е взето, но "но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин."

Politico също отбелязва, че заявката на новия министър на отбраната "бележи рязък обрат в позициите на балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, в който се проведоха пет парламентарни избора в рамките на две години".

Предимството на официалното присъединяване на София към коалицията е, че „традиционно България … се е специализирала в производството на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси“ от съветско време, казва още Тагарев пред европейското издание.

Министърът допълва, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана от София за Киев би било „предизвикателство“, тъй като запасите на България са необходими за задоволяване на собствените нужди на страната. България разполага с няколко съветски изтребителя с изтичащ летателен срок за охрана на въздушното си пространство, докато не пристигнат първите самолети F-16 Block 70, които купи през 2019 г. Заради пандемията се забави срокът за доставката им от американския производител Lockheed Martin.

Тодор Тагарев каза още, че България е напът да изпълни ангажимента към НАТО за увеличаване на разходите за отбрана на на страните членки до поне 2 процента от БВП „до 2024 г.“, което той настоя, че трябва да бъде „минимум“.

По думите на българския министър на отбратана Украйна трябва да бъде допусната да стане член на НАТО, „когато условията го позволяват“. Това значи веднага, след като приключи започната от Русия война.

На въпроси за влиянието на Москва в България Тодор Тагарев отговаря "много съм притеснен“ и затова се обмисля създаването на нови специализирани звена, които да се справят с руските дезинформационни наративи.

„Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всякакъв вид друго влияние, което имаме в страната“, каза той. „Руският посланик в София и някои политически партии, влиятелни политици, говорят с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съюзници.“, добавя министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024