Снимка: © Getty Images

Токио 2020 ще се помни дълго поради много причини, но за България това със сигурност е историческа Олимпиада. От една страна тазгодишните Олимпийски игри посрещнаха най-малката българска делегация от 85 г. насам, в която имаше едва 42-ма състезатели. От друга страна скромният брой спортисти успя да спечели общо шест медала, три от които златни.

Това прави Токио 2020 една от най-успешните ни олимпиади в съотношението между участващи атлети и спечелени медали. 

В несъвършените данни, които броят отборните отличия за един награден атлет, Токио 2020 отбелязва 14.29% наградени спортисти. Същият резултат имаме за последно на Сидни 2000, като последното по-добро постижение е от Сеул 1988, където 20.47% от атлетите си тръгват окичени с медали.

Ако обаче вземем предвид всички атлети, които печелят медали нещата изглеждат малко по-различно. От Сеул 1988 България си тръгва с 35 медала за 40 атлети, което означава, че 23.39% от спортистите ни са били окичени. В Токио имаме шест златни отличия, но те са спечелени от 10 спортистки, което прави 23.81% от участниците. Подобни изчисления за по-ранните игри са по-сложни, тъй като там имаме отличия в колективни спортове като баскетбол и волейбол, но от 1988 г. насам Токио 2020 е най-успешната ни Олимпиада в това отношение

Като абсолютна бройка на медали Токио 2020 е най-доброто ни представяне от игрите в Атина през 2004 г. насам, където имаме общо 12 медала. След тях в Пекин имаме пет отличия, Лондон и Рио ни носят по три. 

Освен това Токио 2020 е първата ни Олимпиада със златни медали от Пекин 2008 насам, като повече злато сме имали на Атина 2004.

Абсолютният рекорд за България е Олимпиадата в Москва през 1980 г. Тогава имаме 270 атлети, които се преборват за 41 медала. С това България е на трето място по брой медали на тези игри, което е и най-високото постижение в спортната ни история. Тогава обаче игрите са бойкотирани от страните от Западния свят, като общо 66 държави не участват в Олимпиадата.

Най-много златни медали обаче имаме на Игрите в Сеул през 1988 г. Тогава делегацията ни е с 171 спортисти, които носят 35 медала, от които 10 са златни. Именно Сеул 1988 е началото на тенденцията за все по-малко български атлети и все по-малко отличия на Игрите. Тя е нарушена в Атина през 2004 г., но след това броят състезатели продължава стремглавия си спад до тазгодишния негативен рекорд.

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

България изпраща най-малобройната си делегация на Олимпийски игри от 85 г. насам (инфографика)

Друга статистика, която няма как да остане незабелязана от Токио 2020 е продължаващата тенденция за по-голям принос на жените в родния спорт. И шесте отличия тази година са спечелени от дами, като на Рио 2016 отличията ни са отново само от жени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство