България най-после възстановява посолството си в Киев

Почти 7 месеца след избухването на войната в Украйна - България най-после възстанови работата на своето посолство в Киев.

От Министерството на външните работи съобщават, че мисията вече е започнала да работи в ограничен състав, като ще се ръководи от временно управляващ.

Доскорошният посланик Костадин Коджабашев беше изтеглен от Украйна заради началото на военните действия, а през август 2022 г. беше назначен за зам.-министър на външните работи в служебния кабинет.

"Страната ни, която продължава да оказва всякакво възможно съдействие на Украйна, включително на прогонените от войната украинци, категорично осъжда руската военна агресия и подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води", казват в информацията на МВнР.

Консулската служба към Посолството, която също е с намален екип, ще възстанови дейността си, изпълнявайки ограничен кръг услуги, като идеята е да заработи след пълното възстановяване на комуникационните канали с България.

Голяма част от европейските държави като Великобритания, Франция и Германия възстановиха своите посолства в Киев още през април и май 2022 г. Някои от големите държави преместиха своите дипломатически служители в Западна Украйна веднага след избухването на войната, затова връщането им в столицата стана по-бързо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024