България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон Снимка: © Getty Images

България е сред държавите в НАТО, които все още не са подкрепили т.нар. "пакт за Украйна" в помощ на нападнатата държава, който беше обявен на тридневната среща на върха на Алианса във Вашингтон. Това показва справка в сайта на Белия дом.

Рамката за сигурност е в подкрепа на дългосрочните нужди на Украйна в областта на сигурността и отбраната, докато тя победи Русия, която ѝ обяви война. Договорът включва няколко инициативи и изпълнява обещанието, дадено от президента на САЩ Джо Байдън и някои от държавите в НАТО, за договаряне на дългосрочни двустранни споразумения за сигурност с Киев.

В съобщение, публикувано от Белия дом, са изредени и страните, подкрепили пакта. Това са САЩ, Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания, както и председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия, украинският президент Володимир Зеленски.

България липсва от списъка заедно с други страни членки на НАТО, сред които Унгария, Гърция, Турция, Северна Македония, Албания, Черна гора.

В съобщението се посочва, че други държави, които "желаят да допринесат за усилията за осигуряване на свободна, демократична, независима и суверенна Украйна", могат да се присъединят към договора и впоследствие, като сключат двустранно споразумение с Украйна.

Към момента не е ясно каква точно е позицията на служебния кабинет на Димитър Главчев по този въпрос, въпреки че правителството системно заема позиции в помощ на Украйна.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов беше цитиран по-рано от БТА, че страната "ще продължи да помага на нападнатата страна". Той акцентира върху това, че българската помощ за Киев е по-скоро "символична" в сравнение с тази, която другите държави предоставят.

Чрез пакта подписалите страни се ангажират с три важни точки:

  • да подкрепят неотложните нужди на Украйна в областта на отбраната, като продължат предоставянето на военна помощ, оборудване и икономическа подкрепа
  • ускоряване на усилията за изграждане на способни украински военни сили за в бъдеще
  • в случай на бъдещо руско въоръжено нападение срещу Украйна, бързо свикване на срещи на високо равнище, за да се определят подходящите следващи стъпки в подкрепа на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024