България не иска по-евтиното украинско зърно и храни. Предстои забрана за вноса им Снимка: © Getty Images

И България обмисля да забрани вноса на зърно и определени храни от Украйна, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. Подобна мярка предприеха Полша и Унгария. Според Гечев решението е "въпрос на време", съобщава БНР. Чакат се докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната. Гечев ще има разговор със служебния министър на икономиката Никола Стоянов, тъй като той отговаря за този тип мерки.

Отговорът на ЕК не закъсня: търговската политика е от компетенцията на Европейската комисия и поради това едностранни действия са неприемливи, коментира днес говорител на Еврокомисията. С други думи ЕК няма да приеме решенията на Полша и Унгария от края на седмицата едностранно да спрат вноса на зърно и храни от Украйна. Те най-вероятно са в нарушение на договорите, законите и правилата на Европейския съюз.

"Трябва да се запазят българските интереси. Когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията (бел. ред. на зърно и храни) на българска територия може да станат още по-големи", каза по-рано днес Гечев.

Позицията на служебното правителство е доста странна. От една страна се бори с веригите и настоява за ниски цени за българските потребители, от друга страна "разчиства" евтината конкуренцията пред българските зърнопроизводители.

От години най-големите бенефициенти за евросубсидии у нас са редица свързани компании, водещи към едни и същи собственици, въпреки “правилата за свързани фирми”. Някои от тези бенефициенти от години получават многомилионна субсидия.

Най-големият производител на зърнени култури в България е Светлозар Дичевски. През годините той обработва между 900 хил. и 1 млн. дка земя - собствена и наета. С него са свързани общо 5 фирми в класацията на 17-те най-големи получатели на субсидии, обобщава сайта "Агро". Чрез тях той усвоява 27 587 983,03 лева от общо раздадени близо 60 млн. лева само по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и по схемата за зелени директни плащания (ЗДП) - данните са за 2021 година.

В неделя Министър Гечев припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори със свои колеги от шест държави. Миналия месец в писмо до Европейската комисия премиерите на пет източноевропейски държави заявиха, че мащабите на увеличението на продукти, като зърно, яйца, пилешко, захар и маслодайни култури са безпрецедентни и че трябва да се обмисли може би въвеждането на мита върху украинския селскостопански внос, припомня "Сега". Това бяха България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Правителствата на Полша и Унгария вече забраниха вноса на храни и зърно от Украйна. Снощи първо Полша забрани вноса от Украйна, въпреки че на 5 април украинският президент Зеленски посети Полша и се опита да успокои полските производители, като заяви, че е намерено решение на кризата. "Намерихме изход, не може да има усложнения между толкова близки партньори и истински приятели като Полша и Украйна", каза тогава Володимир Зеленски.

Правителството на Полша забранява вноса на зърно, но и на десетки видове храни. "Списъкът започва със зърното и завършва с медни продукти", обяви днес Качински, предава Ройтерс.

Унгарското правителство също взе решение да спре храните и зърното от Украйна. Отново аргументът е да се избегнат сериозни щети за местните фермери.

Все още няма яснота как и дали забраните ще вляат в сила.

Тонът от Еврокомисията засега е по-скоро конструктивен, пише "Дневник" защото в съобщението се казва, че Комисията очаква допълнителна информация от Варшава и Будапеща, за да може да оцени ситуацията.

Безмитният внос от Украйна беше разрешен миналата година, за да се помогне на украинската икономика по време на руската агресия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024