Българската държава няма да иска екстрадицията на тримата руски граждани, заподозрени за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, съобщи прокуратурата.

От държавното обвинение разясняват, че причината е съществуваща забрана за предаване на руски граждани на друга държава, залегнала в декларация по Европейската конвенция за екстрадиция.

"Въпреки това Софийска градска прокуратура ще търси съдействие за предаването на лицата чрез МОКП-ИНТЕРПОЛ, в случай че същите напуснат територията на Руската Федерация", твърди прокуратурата. При подобно положение тримата обвиняеми ще могат да бъдат арестувани, а след това – екстрадирани, но докато са в Русия, подобен сценарий не е възможен.

От държавното обвинение обявиха, че изкарват още подробности по воденото от Софийска градска прокуратура (СГП) разследване на опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев, на неговия син Христо и на търговски директор на фирмата на Гебрев.

Преди седмица тримата обвиняеми бяха публично идентифицирани - Сергей Викторович Павлов, Сергей Вячеславович Федотов и Георги Горшков. 

В хода на разследването е установено, че посочените лица никога не са предприемали пътувания извън страната си под действителната им самоличност. През годините същите са ползвали различни международни паспорти с фалшива самоличност.

След привличането им в качеството на обвиняеми прокуратурата е издала Европейски заповеди за арест за всяко едно от лицата, както и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Те са били обявени също така в Шенгенската информационна система и в МОКП-ИНТЕРПОЛ – с червена бюлетина.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети