България няма да изпълни последния критерий за еврозоната до юни, смята управителят на БНБ Снимка: © Булевард "България"

България няма да покрие критерия за инфлация, който е определящ за членство в еврозоната, преди предстоящия конвергентен доклад през юни.

Това стана ясно от думите на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на конференция посветена на членството на България в еврозоната, организирана от асоциацията на почетните консули

„Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност се намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база на данните към края на месец май,“ заяви управителят на БНБ.

Той припомни, че в момента България изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията.

Преди седмица данните на Евростат дори показаха, че страната е сред тези с най-ниско ниво на дълг в Европейския съюз (ЕС).

От оценката през юни зависи дали България ще стане пълноправен член на еврозоната в началото на 2025 година – целевата на дата на страната е 1 януари 2025 година.

Според управителя на БНБ България ще успее да покрие и последния критерии за инфлацията, но до края на 2024 година.

Така страната все пак има шанс да влезе в еврозоната през следващата година, но е малко вероятно това да стане от 1 януари.

Основната причина за забавянето на страната е политическата криза, заяви Радев. По думите му шансовете за членство на България в еврозоната през 2025 година ще останат реалистични, ако след изборите „имаме устойчива, проевропейска политическа контрукция“.

Той отново припомни, че БНБ и банковата система работят по техническата подготовка за въвеждането на еврото у нас и системата ще бъде готова за влизане в еврозоната до края на годината.

Изпълнителната власт и общините обаче имат още работа, за да бъдат технически готови, коментира Димитър Радев.

Управителят на БНБ подчерта, че забавянето на нашата пълна интеграция в ядрото на ЕС има цена, която расте, а цената на загубите се измерват в милиарди.

Цената на забавянето е продължаваща маргинализация в периферията на Европа – бедност, корупция и зависимости,“ заяви Димитър Радев.

Самата БНБ вече е готова за преминаваме към тестово отсичане на 800 хиляди евромонети от всеки номинал, стана ясно от думите му.

Лъчезар Богданов ИПИ Защо инфлацията в България продължава да е над средната за еврозоната?

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024