Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България Снимка: © Getty Images

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

Тя отразява очакванията за приемане на еврото, което би довело до по-нататъшно подобрение на външните показатели.

Според рейтинговата агенция, България ще покрие всички изисквания за членство в еврозоната до края на 2024 година, включително критерия за инфлацията.

Според Fitch страната няма да приеме еврото на 1 януари 2025 година, но това ще стане възможно по-късно през следващата година.

Въпреки че процесът по приемане на еврото ще се забави след януари 2025 г. и поредната политическа несигурност, Fitch счита, че има широка политическа ангажираност на местно и европейско ниво за приемане на еврото.

Всички законодателни мерки за изпълнение на задълженията след ERMII са приети и чакат изпълнение, Законът за Централната банка бе приет през февруари 2024 г., отбелязва още кредитната агенция.

Fitch отбелязват, че политическата криза, липсата на стабилно правителство и потенциално продължителни коалиционни преговори може да забавят влизането в еврозоната и след 2025 г..

Именно перспективата за членство в еврозоната е един от ключовите фактори, които подкрепят положителния кредитен рейтинг на страната. В случай, че то бъде отложено след 2025 година, може да окаже и негативно влияния върху кредитния рейтинг на страната, пишат още анализаторите от Fitch.

В анализа на кредитната агенция се казва, че инфлацията в България се понижава значително, но остава по-висока отколкото в трите най-добре представящи се държави членки на ЕС.

Fitch Ratings очаква, че страната няма да изпълни критерия за ценова стабилност в средата на 2024 г. България възнамерява да поиска изготвянето на оценка за напредъка си по критериите за конвергенция през второто полугодие на 2024 г., което би трябвало да позволи влизане в еврозоната по-късно през 2025 г.

България се очаква да изпълни всички други числови критерии за приемане на еврото - публични финанси, дългосрочен лихвен процент и валутен курс.

Въпреки това липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025 г. Приемането на еврото е фактор, който подкрепя рейтинга на България.

Fitch очакват средногодишната инфлация в България да бъде 3,3% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г., по-ниска от 8,6% през 2023 година.

Постепенно възстановяване на растежа очакват още от рейтинговата агенция.

Българската икономика нараства с 1,8% през 2023 г., подкрепена от силното потребление на домакинствата, положителен нетен износ и стабилен растеж на правителствените инвестиции.

Слабото външно търсене, подновената политическа несигурност и бавното усвояване на фондовете на ЕС ще забавят икономическата активност през първото полугодие на 2024 г., докато положителният растеж на реалните заплати и силният растеж на кредитите ще подкрепят частното потребление.

Fitch Ratings очаква растежът на реалния БВП да се ускори до 2,4% през 2024 г. и до 3,1% през 2025 година.

Според кредитната агенция, членството на България в еврозоната ще даде допълнителна подкрепа на рейтинга на страната.

Реформите и подобряването на бизнес средата също биха увеличи потенциала за икономически растеж.

Агенцията обаче отбелязва, че страната се насочва към своя шести парламентарен вот за малко повече от три години, с предвидени предсрочни избори през юни 2024 г.

Те са резултат от неуспешна ротация на правителството между двете най-големи парламентарни формации ПП-ДБ и ГЕРБ, поради разногласия относно административните позиции и реформаторската програма.

Предстоящият предсрочен вот вероятно ще доведе до още един фрагментиран законодателен орган, подобен на последните избори, с мнозинство от проевропейски партии, казват още от Fitch и отбелязват, че липсата на редовен кабинет може да доведе до забавяне на членството в Еврозоната, което на свой ред би се отразило негативно на кредитния рейтинг на страната.

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Асоциацията на банките: Всяко забавяне на членството в еврозоната ще струва пари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024