България осъди референдумите в Украйна пред ООН Снимка: © ООН/UN

Незаконната военна агресия на Русия срещу Украйна представлява заплаха за глобалната сигурност, но и създава опасност за целия международен ред, основан на правила. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той подчерта, че България е сериозно загрижена от настоящата ескалация на конфликта и от частичната мобилизация, която Русия обяви по-рано този седмица. Служебният министър заяви още, че страната осъжда осъжда референдумите, които се провеждат в четирите окупирани от Москва украински територии и не ги счита за свободни и справедливи.

Гласуването в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област започна в петък и ще продължи до 27 октомври. Референдумът, който пита жителите дали искат регионите им да бъдат част от Русия, се смята за предрешен в полза на Москва. Така тя ще има нов повод да твърди, че опитите на украинските сили да си върнат контрола са нападения срещу територията ѝ.

Съединените щати, Европейският съюз и други западни сили също осъдиха провеждането на референдумите и казаха, че след тях преговорите за мирно разрешаване на конфликта ще бъдат още по-сложни.

Референдумът в окупираните от Русия области на Украйна започна В четири украински области започна референдума за присъединяване към Русия

В речта си пред Общото събрание на ООН министър Милков каза още, че България отдава изключително значение на мира, стабилността и просперитета в региона на Западните Балкани и изрази подкрепата си към интеграцията на държавите от региона в Европейския съюз.

Милков даде висока оценка на сделката за възобновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, сключена с посредничеството на ООН и Турция, като подчерта значението ѝ за облекчаване на настоящите продоволствени кризи.

Междувременно също от трибуната на ООН в Ню Йорк руският външнен министър Сергей Лавров обвини западните сили в "безпрецедентна русофобия", като посочи, че те "не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат".

Лавров иронизира критиките към референдумите в украинските области и иронизира силата на САЩ:

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било", заяви той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво се променя с първия в света закон за изкуствения интелект, който ЕС окончателно прие

Първият в света закон за изкуствения интелект получи финална "зелена светлина" от ЕС

17:30 - 22.05.2024
Култура

Måneskin тръгва на турне в Европа, ще обиколи 11 държави

За феновете в България най-близкият концерт ще е в Гърция

16:59 - 22.05.2024
Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Бизнес

Revolut: Платформите на Meta са “огнище” за измами

Банката чака отговор и от българското Министерство на финансите за мерки срещу схемите

14:34 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024