България подписва 13-годишно споразумение с Турция за природен газ Снимка: © Screenshot

Държавната компания "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ). Такова споразумение между двете страни ще бъде подписано в Министерския съвет в София в първия работен ден на 2023 г. - в присъствието на служебния енергиен министър Росен Христов и турския му колега Фатих Дьонмез, който е на посещение в България. Последният ще се срещне и с президента Румен Радев по-късно през деня.

Засега подробности около споразумението не са известни, освен че се очаква документът да е със срок от 13 години - информация, която Дьонмез обяви пред турска телевизия. По думите му Турция ще продава природен газ на България, след като преговорите между "Боташ" и "Булгаргаз" са завършили успешно.

Новината бе анонсирана и от Христов, след като в края на 2022 г. той бе на посещение в Турция. Идва и дни, след като дългосрочният 10-годишен договор на "Булгаргаз" с "Газпром" изтече в последния ден от старата година. Договор, който руската страна не изпълнява от април месец и България оттогава не получава заявените количества.

Причината - Русия наложи едностранно изискване за плащане на доставките в рубли, а не в долари - както бе записано в самия договор. Страната ни отказа да се съобрази и Москва спря газа. В същата ситуация се оказаха и други европейски страни като Полша, Финландия и др. Съобразяването с новите правила на Владимир Путин - наложени след като ЕС отвърна със санкции на инвазията на Русия в Украйна, включващи и ограничения за руските банки, не помогна да компании на страни от Съюза да получават доставките си - като например германската "Uniper", която бе на ръба на фалита заради действията на Русия и се наложи да ползва държавна помощ, за да оцелее.

На 31 декември се разбра, че руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който да позволи на обявените от Кремъл за "неприятелски" държави да плащат за газови доставки в чуждестранна валута, която е по договор. Това обаче ще се отнася само за изплащането на натрупаните дългове по договори. И не значи възстановяване на доставки по действащи договори.

През октомври руският президент Владимир Путин анонсира, а след това турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че водят разговор за превръщането на Турция в газов хъб към Европа. Това се случи след среща на двамата държавни глави в Астана, Казахстан. Тогава Путин обяви как Турция е "най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС". По думите му доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" може да бъдат пренасочени към Черно море и Турция - чрез "Турски поток" - да се превърне в основен разпределителен център за газ за Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024