България подписва 13-годишно споразумение с Турция за природен газ Снимка: © Screenshot

Държавната компания "Булгаргаз" ще получи достъп до терминалите за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ). Такова споразумение между двете страни ще бъде подписано в Министерския съвет в София в първия работен ден на 2023 г. - в присъствието на служебния енергиен министър Росен Христов и турския му колега Фатих Дьонмез, който е на посещение в България. Последният ще се срещне и с президента Румен Радев по-късно през деня.

Засега подробности около споразумението не са известни, освен че се очаква документът да е със срок от 13 години - информация, която Дьонмез обяви пред турска телевизия. По думите му Турция ще продава природен газ на България, след като преговорите между "Боташ" и "Булгаргаз" са завършили успешно.

Новината бе анонсирана и от Христов, след като в края на 2022 г. той бе на посещение в Турция. Идва и дни, след като дългосрочният 10-годишен договор на "Булгаргаз" с "Газпром" изтече в последния ден от старата година. Договор, който руската страна не изпълнява от април месец и България оттогава не получава заявените количества.

Причината - Русия наложи едностранно изискване за плащане на доставките в рубли, а не в долари - както бе записано в самия договор. Страната ни отказа да се съобрази и Москва спря газа. В същата ситуация се оказаха и други европейски страни като Полша, Финландия и др. Съобразяването с новите правила на Владимир Путин - наложени след като ЕС отвърна със санкции на инвазията на Русия в Украйна, включващи и ограничения за руските банки, не помогна да компании на страни от Съюза да получават доставките си - като например германската "Uniper", която бе на ръба на фалита заради действията на Русия и се наложи да ползва държавна помощ, за да оцелее.

На 31 декември се разбра, че руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който да позволи на обявените от Кремъл за "неприятелски" държави да плащат за газови доставки в чуждестранна валута, която е по договор. Това обаче ще се отнася само за изплащането на натрупаните дългове по договори. И не значи възстановяване на доставки по действащи договори.

През октомври руският президент Владимир Путин анонсира, а след това турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че водят разговор за превръщането на Турция в газов хъб към Европа. Това се случи след среща на двамата държавни глави в Астана, Казахстан. Тогава Путин обяви как Турция е "най-надеждният маршрут за доставка на газ до ЕС". По думите му доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" може да бъдат пренасочени към Черно море и Турция - чрез "Турски поток" - да се превърне в основен разпределителен център за газ за Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023